Megvalósult Mátrix: FBI-ügynökök nyomoznak a virtuális világban


Az online szerencsejáték elleni küzdelem során az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálatot folytatott a Second Life virtuális világában. A Second Life vezetői tudtak az FBI nyomozásáról, hiszen ők hívták meg a nyomozókat, de eddig még nem kaptak hivatalos értesítést az eredményről.

Az ügynökök természetesen belebújtak egy virtuális személyiség bőrébe, s így kalandoztak a Second Life-ban. A Linden Lab által üzemeltett játéknak(?) körülbelül ötmillió regisztrált lakója, rezidense van (az aktív tagok száma lényegesen kisebb, az elmúlt harminc napban körülbelül 1,7 millióan voltak aktívak), s „odaát” számtalan olyan hely működik, ahol szerencsejátékokat lehet űzni – már ha a rezidens zsebében elegendő linden dollár van. A Second Life jelentése szerint a tagok januárban körülbelül ötmillió US dollár értékben váltottak linden dollárt, s a világ – ahol a premium egyéni havi tagdíj 10 dollár – gazdasága rohamosan fejlődik, beleértve ebbe a szerencsejátékokat is.

Bobby Mamudi, a Gaming Intelligence Group elemzője úgy véli, érhető az érdeklődés, hiszen a virtuális világok kiváló terepei a nagy hasznot hajtó tevékenységnek, s erre az ezzel foglalkozó társaságok már rég rájöttek, ám a tavaly elfogadott új törvény (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act – UIGEA), mely tiltja az online módon űzött szerencsejátékokat, megváltoztatja a felállást. Igaz, Ginsu Yoon, a Linden Labs egyik vezetője, a gazdasági ügyek osztályának jelenlegi alelnöke már tavaly megírta a társaság honlapján, hogy nem világos számukra a törvény alkalmazása a Second Life-ban: „A Linden Lab nem foglalkozik szerencsejátékkal. A Linden Lab egy interaktív szolgáltatást nyújt szimulált, 3D-s környezetben, ahol a felhasználók virtuális személyiségei folytatnak tevékenységeket.” Hozzátette még, hogy olyan pénzügyi tevékenységet sem űznek, amely az említett törvény hatálya alá esne, ugyanis a linden dollárokkal történő üzleteket szerintük a szerzői jogi törvény szabályozza.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Yoon érvelése nem feltétlenül állja meg a helyét, mert az internetes szerencsejátékból befolyó, a virtuálisról a valódi pénzre átváltott jövedelmek a bankokon keresztül áramlanak, s a törvény épp az ilyen pénzintézeti tevékenységek tiltására helyezi a hangsúlyt. A játéküzlettel foglalkozó társaságok egy-egy rezidens képében nagy üzleteket bonyolíthatnak le. A Linden felelősségét vetheti fel az is, hogy a Lindex nevű szolgáltatás segítségével helyet biztosítanak a valódi dollár virtuális dollárra való átváltásának.

A Linden Lab mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy amíg pontos törvényértelmezés nem lesz a kezükben, addig nem fogják monitorozni a Second Life azon helyeit, ahol szerencsejáték folyik.

Azóta történt

Előzmények