Újabb e-mailes átverés: pénzt vagy életet!

Hirdetés

Peter McGlothin csöppet zavarba jött, amikor meglátta elektronikus postaládájában azt az e-mailt, amely arról értesítette, hogy néhány ismerőse bérgyilkossal akarja eltetetni őt láb alól. A levelet maga az orgyilkos írta, korántsem önzetlenül. A szöveg ugyanis a helyzet leírása és a „kár, hogy így fogod végezni” kitétel mellett azt is tartalmazta, hogy a címzett 30 000 dollárral megválthatja az életét. Glothin nem élt a lehetőséggel, inkább az FBI-hoz fordult.

És – derül ki a CNN online kiadásának híradásából – nem neki jutott ez eszébe először. A Nyomozóirodához már több mint 100 bejelentés érkezett az Egyesült Államokból az ún. bérgyilkos-csalásokkal kapcsolatban. A bűnözők ilyen esetekben általában 30 és 80 ezer dollárral próbálják megvágni a hiszékeny és megfélemlített áldozatokat – néha sikerrel. Amint James Burrell ügynök elmondta a lapnak: többen hittek a levélnek, és dollár tízezreket utaltak át a csalóknak, akiknek nem egyszerű a nyomára akadni, mert feltehetően külföldről szervezik az e-mailes akciót.

E csalástípusra tavaly decemberben figyeltek fel a hatóságok. A fenyegető levél mellett azóta egy másik is felbukkant. Ebben az e-mailben – melynek a feladója látszólag az FBI londoni irodája – az áll, hogy sikerült elfogni egy bérgyilkost, aki az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában több embert is megölt, és akinek a következő áldozata a levél címzettje lett volna. Őt ezért arra kérik, hogy válaszoljon, és segítse a nyomozást.

Az FBI szerint egyébként az esetek többségében a levélről süt, hogy átverésről van szó. Például azért, mert teljesen általános a megfogalmazása, személyes információkat – nevet, címet stb. – egyáltalán nem tartalmaz. Igaz, egyszer előfordult már olyan eset is, amikor a címzett kapott egy második e-mailt is, amelyben szerepelt a munkahelyének a címe, a családi állapota és a lánya neve.

Glothin esetében nem így volt. Ő már kezdettől fogva gyanította, hogy hoaxról van szó, néhány napig mégis folyamatosan azt kémlelte, követi-e valaki.

Azóta történt

Előzmények