Megnyílik az ADSL-piac a Hungarotel körzeteiben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban két alkalommal is kezdeményezett vizsgálatot a salgótarjáni, békéscsabai, orosházi, pápai és sárvári primer körzetekben szolgáltató Hungarotel Távközlési Rt. ellen. Az eljárások alapját képező lakossági panasz mindkét esetben az volt, hogy e területeken kizárólag a Hungaroteltől rendelhető ADSL-alapú internetszolgáltatás, mégpedig országos összehasonlításban aránytalanul magas áron. A beadványok azt valószínűsítették, hogy mindez azért történhet meg, mert a szolgáltató irreális nagykereskedelmi áron kínálta fel hálózatát a versenytársaiként a piacon megjelenni kívánó ISP-knek. Az első vizsgálat tavaly októberben lezárult – a GVH akkor felmentette a Hungarotelt –, a második még folyamatban van.

Kedvező fogadtatása miatt a Hungarotel meghosszabbította októberben elindított ADSL-akcióját, melyben belépési díj nélkül és az első három hónapban fél áron vehető igénybe a cég által kínált széles sávú szolgáltatás. Az akció során eddig, másfél hónap alatt ezer új előfizetőt gyűjtött be a társaság, amely december 1-jétől választható alternatívaként egy újabb akciót hirdetett. Ennek keretében bruttó 9990 forintos belépési díj kifizetése esetén, minden új ADSL-ügyfél egy 4 megapixeles digitális fényképezőgépet és virtuális fotóalbum-szolgáltatást kap ajándékba – áll a Hungarotel közleményében.

Ám időközben Hungarotel-területen is megjelentek az első rivális ADSL-szolgáltatók. A VIVAnet tegnap közleményben számolt be arról, hogy decemberben sikerült megállapodnia a korábbi monopolszolgáltatóval, aminek eredményeként a fenti körzetekben még karácsony előtt megkezdi ADSL-csomagjainak értékesítését. Korábban a VIVAnet sem találta elfogadhatónak a Hungarotel nagykereskedelmi ajánlatait – tudtuk meg az internetszolgáltatótól –, de most változott a helyzet, amiben szerepet játszhatott az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szeptemberi versenyélénkítő döntése éppúgy, mint a telkó egyesülése a Pantellel. (Amint arról hírt adtunk, az NHH ősszel határozatban kötelezte az öt korábbi vezetékes monopolszolgáltatót a nagykereskedelmi hozzáférések kiskereskedelmi árak alapján szabályozott nyújtására.)

„A VIVAnet abból kifolyólag, hogy a különböző távközlési szolgáltatókkal eltérő szerződéseket kötött, területileg kénytelen különböző árstruktúrát kialakítani, de terveink szerint a Hungarotel-területre kalkulált áraink is nagyon versenyképesek lesznek” – válaszolta lapunk árakat firtató kérdésére Ransburg Beatrix, a VIVAnet marketingmenedzsere, ami azt sejteti, hogy országos összehasonlításban még mindig magasabb havi díjakkal kell számolnia az itt élőknek.

A változást jelzi, hogy nem a VIVAnet az egyedüli internetszolgáltató, mely meg kíván jelenni – vagy már meg is jelent – a hungaroteles körzetekben. Mint a Hungaroteltől megtudtuk: több szolgáltatóval is megállapodtak már, másokkal pedig még tárgyalnak, így hamarosan több alternatíva közül is választhatnak majd a 32-es, 66-os, 68-as, 89-es és 95-ös primer körzetekben élők.

Azóta történt

Előzmények