Megint okosabb lett a Google keresője

Kezd beérni a Google közel egy évvel ezelőtt bemutatott Squared keresőalgoritmusa, amely a megszokott keresőmotorokkal ellentétben nem weboldalakra mutató hivatkozásokat jelenít meg találatként, hanem az oldalakból kinyert adatot, azaz a keresőkérdésre adható választ. A múlt héten a magyar felhasználókat átdolgozott arculattal sokkoló vállalat egyelőre az angol nyelvű oldalán kezdte meg az új, intelligens motor fokozatos bevezetését.

Az első lépcsőben két új funkció vált elérhetővé. Az egyik a szokásos találati lista tetején megadja a választ a konkrét adatot, tényt firtató keresőkifejezésre. Például ha azt írjuk be a keresőbe, hogy „Magyarország fővárosa” (capital city of Hungary) vagy „Neumann János születési dátuma” (John von Neumann date of birth), az intelligens kereső által különféle weboldalakról gyűjtött információkból leszűrhető választ kapjuk. A két példa esetében ez pontos, de például Magyarország miniszterelnökét már tévesen nevezi meg az algoritmus – ilyenkor a „Feedback” linkre kattintva a hibát lehet jelezni. A válasz mellett kilistázhatók azok a források is – a releváns szövegrészletekkel együtt –, melyek alapján a motor azt megalapozottnak tartja.

A másik újdonság a sokak által nem kedvelt bal oldali oszlop alján bizonyos kereséseknél megjelenő „Something different” (valami más) menüpont, mely alatt a keresőszóhoz kapcsolódó kifejezéseket listázza ki a Squared. Például ha a „guitar” szóra keresünk, további hangszerek neveit találjuk itt. A vállalat szerint az emberek gyakran keresnek egy adott kategórián belül kapcsolódó kifejezésekre, ez a funkció az ő dolgukat könnyíti meg.

Ahogy az az újításokról beszámoló blogban írják, a még ma is kísérleti technológiának számító Google Squared megérett arra, hogy élesben is bevessék, de még rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik benne. A jövőben a motor – legalábbis a terv ez – már nem csupán egyetlen, hanem több adatból összeálló válaszokat is képes majd adni (például: „kik az Egyesül Államok legfelsőbb bírái?”), és összetettebb kérdéseket is megért majd.

Addig is: a két új funkciót a vállalat a hét végéig fokozatosan vezeti be angol nyelvű oldalán.

Azóta történt

Előzmények