Májusban érkezik a Google TV

Már hónapok óta terjednek a pletykák arról, hogy a Google a korábban többször is szóba került televíziós terveinek egy változata a megvalósítás közelébe érkezett, s néhány napja a The Wall Street Journal bizalmas forrásokra alapozva arról számolt be, hogy a cég májusban fel is fedi ezzel kapcsolatos lépéseit. A bejelentésre állítólag a május 19-20-án 3000 fejlesztő részvételével megrendezett Google I/O konferencián kerül sor San Franciscóban.

A „Google TV” természetesen(?) nem egy új médiavállalkozást jelent, hanem egy Android-alapú technológiát, melyet főleg a digidobozok (set-top-box) számára terveztek, és mely a televíziókra az internetről ismerős megoldásokat közvetít: webes keresés, alkalmazások stb. Sőt, ez a technológia ennél sokkal bővebb felhasználási lehetőségeket kínál: nemcsak a legújabb, internetképes tévéknél és a régebbiekhez szükséges digidobozoknál lehet használni, hanem játékkonzoloknál és Blu-ray-lejátszóknál is; ez a megoldás nyilvánvalóan egy lépés afelé, hogy az internet megjelenítése mind nagyobb mértékben költözzék át a monitorokról a nagyképernyős tévékre is. Ez természetesen azzal is járna, hogy a Google hirdetései eggyel több felületen jelennek majd meg, s ez különösen akkor számíthat nagy dobásnak, ha a jelenleg főként az Egyesült Államokban népszerű online fizetős tartalmak (streamben előfizetés alapján nézhető filmek stb.) térhódítása tovább folyik, hiszen sokak szerint a technológiai fejlődés miatt a televízió jövője is errefelé folytatódik, a kereskedelmi televíziók kénytelenek lesznek az internet felé mozdulni.

A Google joggal reménykedhet, hiszen igen erős partnerekkel dolgozik e területen: az Intel, a Sony és a Logitech is együttműködik velük az új koncepción: a hírek szerint az első, Google-szoftvert tartalmazó digidoboz az Intel Atom processzorát tartalmazza majd, és egy, a Logitech által gyártott távirányítós billentyűzet jár hozzá.

A Journal ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy az internetes tévé egy olyan gazdasági terület, mely még roppant kiforratlan, mind az átütő siker, mind a bukás lehetséges. Rengeteg kérdés merül fel: az egyik legfontosabb, hogy képesek lesznek-e olyan alkalmazástömeget felvonultatni a fejlesztőket bevonva az új szolgáltatáshoz, mint az Apple a saját termékeinél. Ha ez sikerül (s a telefonos Android példája alapján azt mondhatjuk, hogy sikerülhet), akkor igen nagyot dobhat ez a „konzorcium” a tévés piacon.

Azóta történt

Előzmények

  • Jön a Google TV?

    Ha helytállóak az értesülések, akkor iparági összefogás jött létre a tévés internetezés serkentésére.

  • Tévét indít a YouTube?

    Egy online tévé létrejötte nemcsak a videomegosztó gazdaságos működtetését tenné lehetővé, hanem végre békét hozna a Google és a médiacégek között is.