Teljesen megújult a Google keresőoldala

A Google átszabta keresőoldalát, főképp a találati oldal segédmenüjében jelentek meg újdonságok, illetve új dizájn. A tesztüzemnek köszönhetően május 5-én már a google.hu-ra kattintó magyar felhasználóknak egy, a korábbitól eltérő felület jelenik meg, mely azt jelzi, hogy új szolgáltatásokkal bővült a hazai kínálat is.

A változás feltűnő és nyilvánvaló: a keresőoldal kezdőlapja nemcsak grafikailag újult meg, hanem például megjelent a régebbről már ismerős „Jó napom van” gomb is. (A keresőmező mellett található magyar billentyűzetet most nem is említjük, ez a múlt hét óta már elérhető mindenki számára – igaz, az állítólagos magyar kiosztáson a hosszú í a 0 helyén van, a z és az y fel van cserélve, ahogy az angol billentyűzeten szokás.)

Google

A hamarosan mindenki számára elérhető szolgáltatásbővítés lényege, hogy a találati oldalakon alapértelmezésként jelenik meg a bal oldalon egy menüsor, mely extra funkciókat kínál. Ezek mindegyike igen hasznos, finomabb keresést tesz lehetővé: a találati oldalon is lehet magyar vagy magyarországi oldalakra szűkíteni, emellett az alapján is lehet szűrni, hogy mikor feltöltött találatot akarunk. A Google már hónapok óta tesztelte a különféle megoldásokat, s hivatalosan május 6-ától vezetik be összesen 37 nyelven.

Emellett a menürendszer felső része, ha lenyitjuk, szintén nagy segítség: itt tematikusan lehet válogatni a találatok között: kép, térkép, videó, hírek, könyvek, videók, frissítések, társalgások (fórumok). Ezeken kívül még további ügyes új segédletek is vannak a szűrésre: relevancia szerint, hosszúság szerint, oldalelőnézet.

Google

Azóta történt

Előzmények

  • A Google e-könyvesboltja felforgathatja a piacot

    Szinte biztos, hogy felhőalapú lesz a Google Editions: eszközfüggetlen, ám a megvásárolt könyveket netkapcsolat nélkül nem lehet majd olvasni.

  • 3D-vel újít a Google Térkép

    Tegnaptól nem kell külön programot futtatni a háromdimenziós városok megtekintéséhez.