Megint lesz hackerkonferencia Budapesten

Idén is lesz – története során immár ötödször – Hacktivity. A kétnapos rendezvényt szeptember 20-án és 21-én tartják meg a Fonó Budai Zeneház kulturális központban. Az informatikai biztonsággal foglalkozó szakembereknek, a felsőoktatási intézményekben informatikát tanulóknak és a téma iránt érdeklődő felhasználóknak ajánlott konferencia a hagyományai alapján nemcsak ismeret-, de ismeretségbővítésre is jó alkalom, mert kötetlenebb társasági programokat (sörözés, játék, filmnézés) is kínál.

A Hacktivity 2008 két napján – három szekcióban – az IT-biztonság és az internetes privacy izgalmas és kurrens kérdései kerülnek napirendre. Olyan előadások is lesznek, melyekben jól ismert előadók egy adott, információbiztonsággal kapcsolatos témát áttekintően, ismeretterjesztő jelleggel mutatnak be. Újdonságként megjelenik a hackelés hardver- és szoftverközeli, hardcore bemutatása az „alternatív szakmai közösség” előadásában. Érdemes tudni azt is, hogy azok a szakemberek, akik valamilyen nemzetközileg elismert IT-biztonsági vizsgával (például CISA, CISM, CISSP) rendelkeznek, a Hacktivityn összegyűjthetik a rendszeres továbbképzésükhöz, minősítésük megtartásához szükséges 16 CPE órájukat is.

Elhangzik majd előadás többek között az SQL injectionről, a Web Service-ek hackeléséről, a statisztikai spamszűrőkről, videokártyával kivitelezett MD5 hash törésről, az XSS féregről, szivárványtáblákról és wifitörésekről, jelszavak és titkosítások célhardverrel történő visszafejtésének titkosszolgálati módszereiről, az adathalászat és a PKI összefüggéseiről, valamint az automatizált sérülékenység-felderítésről. Lesz prezentáció a mobilvírusokról, valamint a digitális nyomrögzítésről és helyszínelésről, az Oracle-hacking című előadás pedig a rendszerüzemeltetőknek lehet tanulságos.

Fókuszban a privacy

Az internet terjedésének egyik nemkívánatos hatása, hogy az egyének általában elveszítik áttekintésüket és ellenőrzésüket személyes adataik sorsa fölött. Az internet és a privacy kapcsolatrendszerének megnyugtató kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást a közeljövőben az infokommunikációs társadalom résztvevői számára. Az idei programban szerepelnek már olyan előadások, ahol e témakört technológiai szempontból közelítik meg az előadók. Kiemelten foglalkozik majd a rendezvény a PET-ekkel, a privátszférát erősítő technológiákkal, melyek létrejöttét az az igény szülte, hogy a technológia által okozott magánéleti erózió káros hatásait magával a technológiával is lehessen ellensúlyozni. A privacy szekció programját két bemutató is színesíti: a PET-ek független szakmai fóruma, a PET Portál és Blog új anyagait és terveit, valamint az igencsak hiányos magyar nyelvű szakirodalom legújabb kiadványát, a „Szabad adatok, védett adatok 2.” című tanulmánykötetet mutatják be a szerkesztők a Hacktivity közönségének, illetve a sajtó képviselőinek.

A rendezvény részletes programja a Hacktivity honlapján olvasható. Ugyanitt van lehetőség az elővételben 6000 forintért megvásárolható, mindkét napra és a záróbulira is érvényes belépőjegyek internetes megrendelésére is.

Azóta történt

Előzmények