Egyre népszerűbb a hackerkonferencia

Vasárnap véget ért a 16. DEFCON biztonsági konferencia, melynek egyik fő eseménye lett, hogy egy bírósági határozat értelmében megtiltották három hallgatónak, hogy megtartsák előadásukat. Mint arról lapunk már korábban beszámolt az elmaradt prezentációban a bostoni földalatti automatizált viteldíjrendszerének biztonsági hiányosságait elemezték volna. Az eltiltott részvevők helyett Brenno de Winter, a neves újságíró és biztonsági szakember tartott előadást a holland és a londoni közlekedési társaságok által használt, Mifare Classic chipekre épülő rendszerekről, melyek titkosítását már tavaly  feltörte néhány lelkesebb hacker. Az előadásában Winter sem mert a részletekbe bocsátkozni – elmondása szerint ügyvéd barátainak tanácsára –, ugyanakkor utalt arra, hogy bárki, aki hozzáfér egy internetes keresőhöz, könnyedén megtalálhatja a biztonsági rések részletes leírását.

Hirdetés

A szabályok áthágása, illetve kikerülése rendszeresen visszatérő témája a biztonsági konferenciának, azonban a szervezők általában nem nézik jó szemmel, ha a rendezvény szabályait szegik meg a résztvevők. A DEFCON egyik sajátossága, hogy fényképezéshez és videók készítéséhez előzetesen engedélyt kell kérni a fotókon vagy a filmeken szereplőktől, még akkor is, ha csak háttal látszanának a felvételeken. Idén ezt a szabályt szegte meg az egyik tévétársaság forgatócsoportja, mely állítólag a résztvevők nagyobb csoportjáról készített videofelvételt. A kihágás következtében azonnal el kellett hagyniuk a konferencia helyszínét, és az esemény súlyosságát az is jelzi, hogy emiatt a konferencia rendezői a jövőben teljes mértékben kitiltanák a televíziós stábokat.

Bár minden évben történtek kisebb-nagyobb csínytevések  – például egy windowsos pavilon számítógépét vették rá humorosabb kedvű résztvevők, hogy pornográf tartalommal szórakoztassa az arra járókat –, a kilencvenes évek közepe tájékán tartott konferenciákon sokkal nagyobbat alakítottak a ma már feltehetően józanabb életet élő szakemberek. Volt, hogy átvették az irányítást a liftek felett, de az is többször előfordult, hogy cement segítségével szabotálták a mellékhelyiségek használatát.

A rendezvény keretein belül több komolyabb versenyben is összemérhették tudásukat a kihívásra szomjazó szakemberek. Az egyik legvitatottabb esemény a „Race to Zero” néven ismert vírusfejlesztő bajnokság, melynek lényege, hogy az egyes résztvevő csapatok korábbról már ismert vírusokat módosítsanak úgy, hogy a kijelölt vírusirtó szoftverek ne legyenek képesek felismerni és eltávolítani azt.

Egy Chicagóból érkezett Mike nevű úriember 3000 amerikai dollárt zsebelt be azzal, hogy 30 órán keresztül bent ült az egyik biztonsági cég, a Configuresoft szakemberei által tartott előadásokon, majd hibátlanul válaszolt a feltett kvízkérdésekre. A maratoni előadássorozat után megkérdezték tőle, hogy hogy érezte magát, amire csak annyit válaszolt: „kissé büdösen”.

Azóta történt

Előzmények