Megint leépít a HP

Nem okozott csalódást a Hewlett-Packard: a világ legnagyobb PC-gyártójának második negyedéves számai a globális válság hatásaival számoló prognózisokkal összhangban csökkentek. A részvényárfolyam mégis lefelé indult a jelentés publikálását követően (5 százalékkal, 34,75 dollárra esett a tőzsdezárás utáni kereskedésben), mert a piac nem örült a pesszimistán módosított éves forgalmi előrejelzésnek, és annak a helyzetértékelésnek, amely szerint az iparág még nem jutott el a mélypontra.

Hirdetés

Az április 30-án zárult második trimeszterben az árbevétel 27,4 milliárd, a profit pedig 1,72 milliárd dollár volt. Az előbbi 3, az utóbbi mutató 17 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A forgalom visszaeséséért azonban nemcsak a krízissel magyarázható keresletcsökkenés, hanem az erős dollár is felelőssé tehető: a dollárárfolyam kedvezőtlen alakulásának hatásait figyelmen kívül hagyva az árbevétel 3 százalékkal javult volna.

Tény azonban, hogy két fontos üzletág, a PC- és a nyomtatási divízió is érezhetően halványabban teljesített, mint 2008 második negyedévében. Pedig a vállalat nagyjából annyi számítógépet adott el most is, mint egy éve (és nem mellesleg az Egyesült Államokban is megelőzte a Dellt), mégis kevesebb folyt be a kasszába. A PC-s részleg forgalma 19 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra mérséklődött, ami jórészt az olcsóbb konfigurációk és a netbookok növekvő népszerűségével magyarázható. A HP vezetői szerint korai lenne még kijelenteni – amint azt Paul Otellini Intel-vezér tette –, hogy a piac elérte a mélypontot.

A nyomtatóüzletágban a forgalom 23 százalékkal, 5,9 milliárd dollárra esett vissza. Ezen belül a kellékek értékesítéséből befolyó árbevétel 14 százalékkal csökkent – a vállalat szerint nemcsak a kereslet lanyhulása miatt, hanem azért is, mert a tintapatronok és tonerek viszonteladói készleteit „helyre tették”.

A vállalati tárolórendszereket és szervereket forgalmazó részleg bevétele is csökkent, 28 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra, egyedül az EDS-felvásárlás révén hangsúlyosabba vált szolgáltatásoknál nem volt visszaesés. Ez a terület mára a HP legnagyobb üzletévé nőtte ki magát, és a vállalat összbevételének közel harmadát adja. A szolgáltatásokból a negyedévben 8,5 milliárd dollár folyt be.

A költségek további csökkentésével indokolta a HP a most bejelentett újabb, 321 ezer fős globális állományának ezúttal 2 százalékát, összesen körülbelül 6400 főt érintő leépítést. Erre az EDS-akvizíció után meghirdetett jóval nagyobb volumenű, 24 600 fős elbocsátáson felül kerül sor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • Rámozdul az x86-ra a Fujitsu

    Blade-szerverrel újít a kivásárlása óta első, már globális termékbejelentését abszolváló Fujitsu, amely azért nem építi le a PC-bizniszt sem. Kockák Londonban.

  • Egymilliárd eurós büntetés az Intelnek

    Az EB szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével, és megpróbálta kiszorítani riválisát a piacról. A bírság rekord a testület történetében.

  • Megtört az Acer lendülete

    Csökkent a bevétel és a nyereség is. A netbookok viszont továbbra is pörögnek.

  • Fáj a Microsoftnak a netbookok sikere

    Történelmi pillanat tanúi lehettünk: éves összevetésben először csökkent a vállalat árbevétele. Jó hír viszont, hogy a Windows 7 fejlesztése terv szerint halad.