Hirdetés

Megtört az Acer lendülete

Tavaly még úgy tűnt, hogy a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, az Acer a riválisainál kevésbé érzi majd meg a gazdasági válság szorítását, mára azonban kiderült, hogy a tajvani cég kezében sincs a krízissel szemben immunitást garantáló csodaszer. A vállalat ma publikálta első negyedéves számait, melyeken már egyértelműen látszanak a recessziós trendek.

Hirdetés

A márciussal zárult első trimeszterben az Acer árbevétele 119,1 milliárd tajvani dollár (3,54 milliárd amerikai dollár) volt, közel 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nettó profit jóval meredekebb, 31 százalékos visszaesés után 2,03 milliárd tajvani dolláron (60 millió amerikai dollár) állapodott meg. Az elemzők ennél valamivel magasabb, átlagosan 2,14 milliárd tajvani dollár nyereséget vártak.

A vállalat elnöke, J. T. Wang azt jósolja, hogy idén a notebookok piaca 32 százalékkal, 170 millió darabra bővül, miközben tovább nő a kis méretű netbookok részaránya a piaci tortából. Ezekből a tavalyi 13,5 millió után idén várhatóan 25-30 millió fogy majd – mondta a vállalatvezető, aki szerint ebben a szegmensben az Acer 40-50 százalékos piaci részesedést szerez majd. Wang azt is látja a kristálygömbjében, hogy 2010-re az akkor nagyjából 200 millió darabos piac 25 százalékát adják majd e kis kijelzővel szerelt, könnyű és elsősorban internetezésre alkalmas masinák.

Az Acer a notebookpiacon rendkívül erős szereplő, e termékkategóriában egyedül a Hewlett-Packard előzi meg – Wang azonban biztos abban, hogy 2011-re a HP-t is megelőzik.

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Hirdetés

Azóta történt

 • Megint leépít a HP

  A gazdasági helyzetnek megfelelő számokat jelentett a vállalat. A PC-s és nyomtatási üzletág továbbra sem brillírozik.

 • Az Asus nagyot álmodik

  A vállalat három éven belül fel akar kerülni a notebookgyártók dobogójára.

 • Mindenki netbookot akar

  Az idén minden ötödik eladott hordozható gép netbook lesz – jósolja egy piackutató. A notebookok piaca eközben stagnál.

 • Az Acer lesz a legnagyobb

  A lakossági notebookok szegmensében a piacvezetőtől mindössze 0,5 százalék választja el a tajvani gyártót.

Előzmények

 • A negyedév vesztese a Dell

  Az gyengélkedő PC-gyártót a hazai piacon lelépte a HP, a világpiacon pedig megközelítette az Acer.

 • A lassú Vista miatt perelik az Acert

  Olyan notebookokat forgalmaz a tajvani vállalat Vistával, melyekben kevesebb memória van a Microsoft által előírtnál – állítja egy panaszos vásárló. Aki szerint ez átverés.

 • Miskolcon nyílt meg az első Acer-márkabolt

  Nyugat-Európában sincs sok ilyen. Az ötlet egy helyi cég tulajdonosainak fejéből pattant ki.

 • Nagyon megy az Acernek

  Miközben riválisai egymás után állnak elő a rossz hírekkel, a tajvani PC-gyártó a vártnál több nyereséggel zárja majd az év végét.