Negyedével csökkent az Intel forgalma

Esett az Intel részvényeinek árfolyama, miután a chipgyártó tegnap publikálta első negyedéves számait. Noha a fontos mutatók jobbak voltak vártnál, a piac optimistább előrejelezést várt a vállalattól.

A március 28-án véget ért trimeszterben az árbevétel 7,1 milliárd dollár volt, a nyereség pedig 647 millió. Az előbbi 26, az utóbbi 55 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A Wall Street mindkét mutató esetében valamivel rosszabb számokat jelzett előre.

A jelentés rámutatott, hogy a mikroprocesszorok forgalma a tavalyi negyedik negyedévhez képest – egyébként a szezonális trendnek megfelelően – csökkent. Az Atom processzorok és az azokat kiszolgáló lapkakészletek eladásából származó árbevétel 27 százalékkal, 219 millió dollárra esett vissza. Miközben a chipek átlagára nagyjából változatlan maradt, a bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 53,1 százalékról 45,6 százalékra csökkent.

Paul Otellini vezérigazgató szerint a PC-piac elérte a mélypontot, és az iparág kezd visszatérni a normális szezonális keresletváltozásokhoz. Ennek ellenére még sok a bizonytalanság, ezért a vállalat továbbra sem adott pontos prognózist a második negyedévre. Csupán annyit közöltek, hogy körülbelül az első negyedévessel megegyező árbevételt várnak.

 • Kapcsolódó cégek:
 • Intel

Azóta történt

Előzmények

 • Processzorpiac: 2008 az Intelé volt

  Az AMD és a kisebb gyártók is veszítettek a részesedésükből, egyedül a domináns chipgyártó tudott javítani. Az Atom sikere is segített valamit.

 • Kicsúszott a top 10-ből az AMD

  Tavaly csak kevés félvezetőgyártó tudta növelni organikusan a forgalmát. Megjelent az iSuppli friss toplistája.

 • Taktikát vált az Intel

  A TSMC-vel kötött szövetséggel az ARM által uralt piacokra remél betörni a processzorgyártó. A csodafegyver az Atom.

 • Megtorpedózza az AMD terveit az Intel

  A kisebb processzorgyártó a várakozásoknak megfelelően katasztrofális negyedévet zárt. Ráadásul a rivális is elkezdett kekeckedni.