Megépül a Sony-Samsung óriásgyár

A közös gyár elképzelésének áprilisi bejelentése, és egy szándéknyilatkozat aláírása után múlt pénteken már a végleges szerződés aláírására kerülhetett sor a Sony és a Samsung nyolcadik generációs amorf TFT-LCD panelek gyártására létrehozott vegyesvállalatánál, az S-LCD Corporationnél.

A cégek az építkezés költségein felül körülbelül 1,9 millió dollárt fektetnek be az új gyártósorba, fele-fele arányban. Az új létesítmény a jelenlegi hetedik generációs paneleket előállító, dél-koreai Tangjeongban található üzem mellett épül fel. A tényleges gyártást 2007 őszén tervezik megkezdeni havi 50 ezer paneles gyártókapacitással.

A nyolcadik generációsnak nevezett panelek nyers üveglapjai 2 és félszer 2,2 méteresek, ezekből nyolc darab 116 cm-es TV-panel nyerhető ki – szemben az eddig előállított hetedik generációs, 1,87x2,2 méteres üvegekből, amelyekből mindössze hat. Az új gyártósor beindítása ezen felül mindkét vállalat számára lehetővé teszi a 127 cm-es LCD televíziókhoz való nagyméretű panelek gyártását, amelyek iránt jelentős kereslet-növekedésre számítanak.

A közös vállalkozás, az S-LCD Corporation fejlesztésétől mindkét cég sokat vár. A Samsung az óriás kijelzők terén jól csengő Sony márkanevet szeretné felhasználni a siker érdekében, a japán gyártó pedig ily módon szeretné biztosítani a folyamatos, zavartalan LCD-ellátást Bravia televízióihoz, ez ugyanis kulcsszerepet játszott abban, hogy 2005 utolsó negyedévében a Sony vezető helyre került ezen a piacon.

Azóta történt

Előzmények

  • LCD: mindenki nagyobbat akar

    A magyar Samsung-leányvállalat új it-vezetője legalább 20 százalékos árbevétel-növekedést tervez 2006-ra.

  • Japán tévégyár épül Csehországban

    A több mint százmillió dolláros beruházás kétezer munkahelyet teremt 2007 végére.

  • Óriás LCD-k jönnek

    A Sony és a Samsung kétmilliárd dollárt invesztál a nyolcadik generációs LCD-paneleket gyártó közös vállalkozásba.

  • Bizakodik a Sony

    Magára talált a cég elektronikai üzletága. Az idei üzleti évre mínusz helyett immár profitot vár a japán óriásvállalat.