A Samsung bővíti jászfényszarui gyárát


Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ma jelentette be, hogy a Samsung a tervek szerint tovább bővíti magyarországi beruházásait. A várhatóan 2007 közepén megnyíló új gyár 2010-re éri el teljes kapacitását. Az új tévégyártó részleg a már 2006-ban megkezdett fejlesztésekkel együtt összesen 20 milliárd forintos beruházással épül a tervek szerint, és mintegy 1000 új munkahelyet teremt a térségben.

Lee June Young, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt közel tizennyolc év során a Samsung pályája gyakorlatilag töretlen, egyenletes fejlődést mutat Magyarországon. Az újabb beruházásnak köszönhetően nemcsak a hazai, de az európai piacon is megszilárdíthatja az LCD-televíziók gyártásában megszerzett vezető pozícióját a Samsung.


A jászfényszarui Samsung üzem

A már 2006-ban megkezdett fejlesztésekkel együtt a kilátásba helyezett teljes befektetés 20 milliárd forintra rúg. A tervek szerint az 1000 főt foglalkoztató, 18 ezer m2 alapterületű új gyáregység egy 7 hektáros területen helyezkedik majd el. A gyár vezetői szerint a magyarországi jelenlét és az újabb beruházás egyik legfőbb oka a szakképzett, kiváló gyakorlati tudással rendelkező munkaerő. Az új üzem építésével párhuzamosan lépcsőzetesen toborozzák az új munkavállalókat, nemcsak Jászfényszarun, hanem ennek széles vonzáskörzetből is. Így nemcsak a térség, hanem a régió munkavállalóira is számít a Samsung.

A gyár – melynek elődjében a Samsung 1989-es megjelenéséig az Orion működtetett televíziógyárat – eddig is meghatározó szerepet töltött be a televíziókészülékek gyártásában: 2006-ban összesen 3,2 millió készülék hagyta el az üzemet – a gyár kapacitása egyre inkább megközelíti a heti 100–110 ezer készüléket, ezeket a termékeket pedig 34 országba értékesíti a cég. Az üzemben mintegy kétezren dolgoznak, így a cég már ma is igen jelentős szerepet tölt be a térség munkaadói között. A gyár magyarországi forgalma 41,5 milliárd forint volt 2005-ben, az export eladás elérte a 136 milliárd forintot.

Azóta történt

Előzmények