Megbüntették az SAP Kft.-t és a Synergont

Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két ügyben is elmarasztalta a SAP Hungary Kft.-t és a Synergon Rt.-t. A két informatikai vállalkozás a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Paksi Atomerőmű Rt. által integrált pénzügyi rendszer bevezetésére kiírt eljárások során versenykorlátozó megállapodást kötött egymással. Jogellenes magatartása miatt az első ügyben 7,2, a második ügyben pedig 14,6 millió forint versenyfelügyeleti bírságot kell fizetnie mindkét társaságnak – közölte ma a GVH.

A győri önkormányzat 2003. június 25-én írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére, a Paksi Atomerőmű pedig 2004. április 27-én hirdetett egyfordulós, meghívásos versenyeztetési eljárást „a produktív üzemben működő SAP R/3 rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására informatikai projektben tanácsadói és projektvezetői feladatok elvégzésére”.

A GVH szerint a döntően e-mailes bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP mindkét tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. A bírság kiszabásakor figyelembe vették, hogy a győri helyhatóság esetében a kartell nem hatott lényegileg a versenyre, mivel a pályázatot végül eredménytelennek nyilvánították; a paksi tender esetében pedig a két vállalkozás tevékenyen segített a versenyhatóságnak az ügy feltárásában.

A Synergont egy másik, Oracle-alkalmazásokat érintő paksi pályázat kapcsán szeptember elején már elmarasztalta a GVH. Akkor a hivatal – szintén e-mailek alapján – azt állapította meg, hogy a társaság az Albacomp Rt.-vel kötött olyan megállapodást, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. A két vállalatra emiatt 10-10 millió forintos büntetést szabtak ki.

A versenytörvény értelmében jogellenes a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását, torzítását célozza vagy ilyen hatást fejt, fejthet ki. A versenyjogi értelemben tiltott megállapodás létrejöttének megállapításához szükséges és egyben elegendő feltétel, ha az érintett felek akarategyezsége a bizonyítékok összessége alapján megállapítható.

Azóta történt

Előzmények