A MediaTeket nem aggasztja a globális chipválság

Az amerikai piacon terjeszkedne a MediaTek, a cég állítása szerint a mobilos csúcslapkáikat nem érinti a válság. Emellett pedig elsőként dobhatnak piacra 4 nm-es chipet.

A LightReading jelentése szerint Patrick Wilson, a MediaTek amerikai leányvállalatának kormánykapcsolatokért felelős alelnöke érdekes kérdésekre válaszolt nemrég.

A globális chipválsággal, 5G-vel, okostelefon-iparral kapcsolatban faggatták. A válaszai azért is voltak fontosak, mert 2020-ban már a MediaTek bizonyult a világ legnagyobb okostelefonos chipgyártójának, most először megelőzve a Qualcommot.

A tajvani MediaTek Wilson szerint nem aggódik a chiphiány miatt. Sőt, a várakozásaik szerint a MediaTek rendben ki tudja szolgálni az összes mobilgyártót és az 5G-s készülékek gyártóit is.

Kiderült az is, hogy a MediaTek Amerikában terjeszkedne (konkrétan piacelső szeretne lenni a cég ott is), a csúcskategóriás lapkáikat pedig egyáltalán nem érinti a chiphiány. Készlethiány kizárólag az olcsó lapkákból és elektronikus szenzorokból van náluk, ezeket olcsóbb eszközökben, autókban és PC-kben használják a cégek. A hirtelen keresletnövekedés több tényező összetett hatásából fakad, de nagy hatással volt a helyzetre az Amerika és Kína közötti kereskedelmi ellentét.

A MediaTeknek kedvezhet, hogy a Strategy Analytics szerint az idei első negyedévben éves szinten már 24 százalékot nőtt az okostelefon-piac, a Samsung 32, az Apple 44, a Xiaomi 80, az Oppo 68, a Vivo 85 százalékkal tudott erősíteni egy év alatt (a globálisan leszállított okostelefonok darabszámát tekintve). Az elemzők szerint nagy kereslet van az 5G-re is egyes piacokon (üzleti oldalról), főleg Kínában fejlesztik igen gyorsan az 5G-t.

Nemrég derült ki az is, hogy a MediaTek elsőként dobhat piacra 4 nm-es chipet, erre pedig állítólag már számos OEM-től kapott is megrendeléseket. A gyártás még az idei év vége előtt elindulhat.

Azóta történt

Előzmények