Másolásvédett DVD-k az Oscar-díj zsűrijének

Az Oscar-díjat évente odaítélő Academy of Motion Picture Arts and Sciences idén nem szolgálhat illegális filmmásolatok forrásául, ezért a zsűritagokat ősszel speciális DVD-lejátszókkal fogják ellátni. A Dolby Laboratories által tavaly megvásárolt Cinea a mintegy hatezer zsűritagnak ingyen bocsátana rendelkezésére saját másolásvédelmi eljárásával felszerelt lejátszókat. A védelem lényege, hogy minden egyes, a bírálandó filmet hordozó DVD (ún. screener) csak egy meghatározott készüléken játszható le. A Cinea ezen kívül egy elektronikus vízjelet is felhasznál, amely megtekintéskor a lemez egy meghatározott területére kerül, így nyomon követhető, ki látta addig a filmet.

Az ajánlattal a Cinea a filmstúdiókat kívánja meggyőzni, hogy az ő másolásvédelmével lássák el screener DVD-iket. Mivel nem biztos, hogy a stúdiók belemennek az üzletbe, így az sem garantált, hogy a Cineának megtérül a zsűrinek szánt lejátszókba ölt mintegy 4,5 millió dollár.

Az eljárással azt kívánják megelőzni, hogy a kópiák fájlcserélő hálózatokon landoljanak, mint ahogyan ez például 2003-ban A gyűrűk ura: A két torony című filmmel történt. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) erre megtiltotta DVD-k és videokazetták átadását az Academy Awards tagjai és bírái részére. Három héttel később lazítottak az embargón, így legalább az Oscar-díj bírái kaphattak speciálisan kódolt képhordozókat. Végül független filmstúdióknak sikerült a bíróságon elérniük a tilalom feloldását, ám nyilvánvaló, hogy a zsűri nem engedhet meg magának még egy ilyen malőrt.

Azóta történt

Előzmények