2019. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Richard Stallman előadást tart a Millenárison

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A szabad szoftveres guru másodszor látogat hazánkba. Ezúttal a FLOSS Farm rendezvénysorozatába bekapcsolódva beszél majd, egy hónap múlva.

Hirdetés

A FLOSS Farm márciusi vendége Richard M. Stallman, a nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója és elnöke lesz. A szabad szoftveres guru március 13-án pénteken, 17 órakor ad elő a Millenárison.

Richard Stallman 1984-ben alapozta meg a szabad szoftver filozófiáját, amikor útjára indította a GNU Projektet azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy teljes értékű, UNIX-szerű operációs rendszert, amely azonban valóban szabad szoftver. A 90-es évek óta Stallman a szabad szoftverek ügyének egyik legfőbb pártfogója, idejének nagy részében a szoftverszabadalmak általános elterjesztése, valamint általában a copyright túlzott kiterjesztése ellen kampányol. Provokatív és nagy ívű előadásaiban a szabad szoftverek és a tudás szabad áramlása, közösségi felhasználása mellett áll ki.

Beszédeiben felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a kereskedelmi (zárt forráskódú) szoftverek alkalmazóit fenyegetik, többek között a gyártói függőségre (lock-in) vagy a potenciális hátsó ajtókra (back door), melyeket szerinte lehetetlen kiküszöbölni a forráskód teljes ismerete nélkül. A copyrighttal kapcsolatos 2007-es kubai előadásában kifejtette, hogy a szerzői jogi szabályozás ellentétes a morállal: „e törvények elvei mentén börtönbe lehetne záratni azokat, akik ételrecepteket cserélgetnek vagy változtatnak meg”.

Richard Stallman szereti az intellektuális kihívásokat, korábban elhatározta, hogy megtanulja a világ legnehezebb nyelveit, így a magyart is. Bár egyes hírek szerint jó néhány magyar kifejezést képes megérteni és használni, a március 13-ai előadást angolul tartja, „Copyright vs. Community in the age of Computer Networks” címmel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.