Sokan kíváncsiak a Stallman-előadásra

Hirdetés

A nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők megváltoztatták Richard Stallman e heti magyarországi előadásának helyszínét. A március 13-án pénteken, 17 órakor kezdődő eseményre nem a korábban meghirdetett teremben, a Millenáris D épületének D előadójában, hanem a jóval több nézőt befogadni képes Millenáris Teátrumban kerül sor – közölték. Míg az előbbiben nagyjából 100, az utóbbiban 650 ülőhely alakítható ki. A szervezők szerint a nézőtér itt is meg fog telni: ma reggelig 350-en regisztráltak az eseményre.

Amint arról korábban beszámoltunk, a nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója és elnöke a FLOSS Farm márciusi vendégeként érkezik hazánkba.

Richard Stallman 1984-ben alapozta meg a szabad szoftver filozófiáját, amikor útjára indította a GNU Projektet azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy teljes értékű, UNIX-szerű operációs rendszert, amely azonban valóban szabad szoftver. A 90-es évek óta Stallman a szabad szoftverek ügyének egyik legfőbb pártfogója, idejének nagy részében a szoftverszabadalmak általános elterjesztése, valamint általában a copyright túlzott kiterjesztése ellen kampányol. Provokatív és nagy ívű előadásaiban a szabad szoftverek és a tudás szabad áramlása, közösségi felhasználása mellett áll ki.

Beszédeiben felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a kereskedelmi (zárt forráskódú) szoftverek alkalmazóit fenyegetik, többek között a gyártói függőségre (lock-in) vagy a potenciális hátsó ajtókra (back door), melyeket szerinte lehetetlen kiküszöbölni a forráskód teljes ismerete nélkül. A copyrighttal kapcsolatos 2007-es kubai előadásában kifejtette, hogy a szerzői jogi szabályozás ellentétes a morállal: „e törvények elvei mentén börtönbe lehetne záratni azokat, akik ételrecepteket cserélgetnek vagy változtatnak meg”.

Richard Stallman szereti az intellektuális kihívásokat, korábban elhatározta, hogy megtanulja a világ legnehezebb nyelveit, így a magyart is. Bár egyes hírek szerint jó néhány magyar kifejezést képes megérteni és használni, a március 13-ai előadást angolul tartja, „Copyright vs. Community in the age of Computer Networks” címmel. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Azóta történt

  • Lecserélték a Linux kabalafiguráját

    A közösség tagjai a tasmán ördög veszélyeztetettségére kívánják felhívni a figyelmet.

  • Digitális tolvajok

    A tervezőt saját munkái ellopásával vádolják, s a kétségbeesett művész egyelőre nem volt képes igazát bizonyítani.

  • Stallman-dollárok a szabad szoftverek tisztaságáért

    A Szabad Szoftver Alapítvány kampányt indított a mozgalom tisztaságának megőrzéséért, s a tisztátalannak tartott megoldások felfedezőit jelképes jutalomban részesítik.

  • 1953. március 16.

    New Yorkban megszületett Richard Matthew Stallman szabadszoftver-aktivista, hacker, szoftverfejlesztő. 1983 szeptemberében ő indította el a GNU projektet, azóta is ő a projekt vezető mérnöke és szervezője. Ugyanekkor kezdeményezte a szabad szoftver mozgalmat is, és 1985 októberében megalapította a Free Software Foundationt. Stallman volt a copyleft fogalmának egyik propagátora, alkalmazásának úttörője is.

Előzmények