A NOD32 az év vírusirtója

Az AV-Comparatives független víruslaboratórium negyedévente összehasonlítja a különböző vírusirtó rendszereket. A labor szakértői a tesztelésre beküldött termékeket meghatározott szempontok szerint egy előzetes tesztnek vetik alá, így a publikálásra kerülő vizsgálatban csak a kiválasztott vírusirtók vehetnek részt. Az idén elvégzett négy teszt során a legtöbb program egyenetlen teljesítményt nyújtott: bár sok egy vagy két alkalommal megszerezte az elérhető legmagasabb, Advanced+ minősítést, csak az ESET NOD32 és a Kaspersky tudta ezt háromszor is megismételni.

Kettejük közül a NOD32 teljesített jobban, mivel a három Advanced+ mellett egy Advanced minősítéssel zárta az évet, míg a Kaspersky egy alkalommal Standard besorolást kapott. Mindezek alapján a víruslaboratórium – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is a szlovák ESET termékét, a NOD32-t választotta az év vírusirtójának. Az értékelésben a szakértők kiemelték, hogy a NOD32 a tesztek során nagyon kevés téves riasztást produkált, emellett keresési sebességével, alacsony erőforrásigényével, valamint kitűnő proaktív védelmével is kiemelkedett a mezőnyből.

Az év antivírus rendszere díj mellett az AV-Comparatives öt alkategóriában is értékelte a vírusirtókat. A kézi indítású víruskeresés kategória győztese az AVIRA (egy keresőmotoros alkategória), illetve a GDATA AVK és a TrustPort (multi-keresőmotoros alkategória) lett, míg a proaktív kézi indítású víruskeresésben a NOD32 győzött. A legkevesebb téves riasztás kategóriában a NOD32, a Symantec, az eScan, valamint az F-Secure került díjazásra, a kézi indítású víruskeresési sebesség kategóriában pedig a NOD32, a Fortinet, a Symantec, valamint az AVIRA ért el kiemelkedő teljesítményt. Végül a polimorfvírus-felismerés kategóriában 100 százalékos teljesítménnyel a NOD32-t és a Symantecet díjazták.

Azóta történt

Előzmények