A Telekom eladja egyik leányvállalatát az államnak

A Magyar Telekom 100 százalékos érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. szerdán írta alá az adásvételi szerződést.

A cég a digitális egészségügyi szolgáltatásokat végző Pan-Inform Kft.-t értékesítette a magyar állam részére – közölte a Magyar Telekom a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Hirdetés

A közlemény szerint a vételár mintegy 5,5 milliárd forint, amely az adásvételi szerződésben rögzített feltételek szerint módosulhat. A tranzakció zárása 2022 első negyedévében várható.

A megállapodás a magyarországi központi, digitális egészségügyi szolgáltatások, valamint az ahhoz kapcsolódó kórházi informatikai rendszer fejlesztésével és támogatásával foglalkozó tevékenységeket érinti, amelyek 2020-ban nagyságrendileg 3,4 milliárd forint bevételt, illetve 900 millió forint EBITDA-t (adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) termeltek. A tranzakció tárgyát képező szolgáltatási portfólió elsősorban a közszférába tartozók feladatellátását támogatja, a felek megállapodása révén e tevékenységeket a jövőben állami tulajdonú társaság végzi – írták.

A Magyar Telekom a közleményben megjegyzi, hogy a vállalatcsoport továbbra is elkötelezett amellett, hogy az egészségügyi ágazatot a tranzakció tárgyát képező szegmensen túli informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatásokkal lássa el.

Azóta történt

Előzmények