Értelmetlen innovációk helyett európai fejlődést akar Macron

A francia elnök szerint rengeteg felesleges pénz van az amerikai és kínai piacon, amit értelmetlen fejlesztések helyett az európai tech szektor növekedésére lehetne fordítani.

Emmanuel Macron a francia Viva Tech show alkalmából több olyan kijelentést is tett, ami a tech szektort érintette.

Korábban kijelentette például, hogy európai óriáscégeket akar az amerikai big tech ellen, utána pedig arról beszélt, hogy szerinte az amerikai és a kínai piacok tele vannak felesleges pénzzel, aminek egy részét az európai technológiai cégek növekedésére kellene fordítani.

Macron szerint rengeteg kínai és amerikai befektetőt tudnak bevonzani, mert szerinte ők gyakran felesleges (igazából a bullshit szót használta a nyilatkozatában) innovációra költenek, mert túl likvid a piac.

Arról nem beszélt a francia elnök, hogy milyen cégekre és fejlesztésekre gondolt konkrétan.

Arról azonban igen, hogy Párizst szerinte üzletbarát és innovatív helyként ítélik meg, ezért tovább növelik a régió vonzerejét, és több amerikai és kínai befektetők szereznek majd.

A szakértők szerint bár IPO- és SPAC-fronton nincs hiány, a tech szektorba való befektetés azonban messze elmarad az amerikai és a kínai szinthez képest. A legnagyobb globális digitális cégek közül pedig egyik sem európai.

Macron a rendezvényen elmondta egyébként azt is, hogy szerinte jogos kérdés az, hogy darabolják-e fel az amerikai tech óriásokat?

Azóta történt

Előzmények