Angela Merkelt is aggasztja az EU chipszerencsétlensége

Merkel szerint nagy probléma, hogy az EU chipek, akkumulátorok és kvantumszámítógépek terén is nagy lemaradásban van, és nem tudja kiszolgálni a saját iparát.

Angela Merkel német kancellár aggodalmának adott hangot: szerinte Európa képtelen olyan chipeket és akkumulátorokat gyártani, amelyekkel versenyben maradhat, és nem tudja kiszolgálni az autóipart, valamint az okoseszközök fejlesztését.

Merkel egy, az innováció jövőjéről szóló, németországi csúcstalálkozón mondta el, hogy Európa nagy lemaradásban van a chipek, akkumulátorok és kvantumszámítógépek terén, pedig ezek alapvető fontosságúak az autóipar számára, amely épp most áll át több elektromos jármű gyártására.

Hirdetés

Merkel szerint ha egy akkora régió, mint az EU, képtelen chipeket gyártani, az aggasztó. Hozzátette, hogy ez különösen rossz abban az esetben, ha autóiparban erős nemzetet nem tud kiszolgálni az EU, és nem tudnak alapvető komponenseket gyártani.

Az amerikai és a keleti régiókhoz hasonlóan az európai autóipar is megszenvedi a chipválságot, többször leállították már a gyártást is. Gyakorlatilag mindenhez használnak már valamilyen chipet, a motorok vezérlésétől kezdve a vezetéssegítő rendszerekig.

Miközben a félvezetők iránti kereslet egyre csak emelkedik, Amerika, Kína, Dél-Korea és Japán is függetlenebb, meghatározóbb lenne a szektorban, és bár hasonló céljai vannak az EU-nak is, úgy néz ki, hogy a nagy gyárak és befektetések inkább az előző régiókba kerülnek (főleg a fejlettebb technológiára alapozó üzemek).


[+]

Merkel szerint amennyiben Európa nem tud internetképes eszközökhöz szükséges chipeket gyártani, akkor nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozza magát, főleg Ázsiával szemben.

A német kancellár hozzátette, hogy a megoldás nem feltétlen az, hogy több országban is fejlesztésekbe kezdjenek. Szerinte ugyanakkor a járvány megmutatta, hogy komolyabb szerződésekre van szükség, ha a nyugat továbbra is kevésbé fejlett országokba szervezi ki az alkatrészek gyártását.

Merkel szerint mielőbbi globális egyeztetésekre van szükség, hogy kiderüljön, ki mennyire bízhat meg a másikban – ellenkező esetben megugranak a költségek, mert ugyanazt háromszor fejlesztik majd ki a felek.

Az Európai Unió nemrég szövetséget hozott létre a félvezetők helyi gyártásának és fejlesztésének támogatására, a külföldi beszállítóktól való függetlenedés céljából. Eközben Joe Biden amerikai elnök 50 milliárd dolláros keretet ígért az amerikai félvezetőgyártás felpörgetésére, de nagy kedvezményeket és segítséget hirdetett Dél-Korea és Japán is például.

Azóta történt

Előzmények