Akkus üzemidő: a Vista és a Windows 7 RC is zabálja a telepet

Köztudott, hogy saját kategóriájukban a MacBookok nagyon szépen teljesítenek az akkus üzemidők terén: függően az igénybevétel típusától, az AnandTech hardverportál tesztjei alapján a MacBook Air 2,7 órától akár 4,98 óráig bírja egyetlen töltéssel, a nemrégiben bemutatott MacBook Pro viszont akár 8,13 óráig is képes kiszolgálni a felhasználót – ezek a számok azonban csak akkor érvényesek, ha a gépen OS X operációs rendszert futtatunk.

Az Apple termékeinek telepes üzemideje ugyanis drasztikusan csökken az 1-es javítócsomaggal telepített Windows Vista 64 bites verziója alól működtetve: a Microsoft platformján az Air különféle alkalmazási módok mellett az OS X-hez képest majdhogynem 50 százalékkal kevesebb ideig, csupán 1,75-2,55 óráig bírta az iramot, míg a Pro vezeték nélküli webes böngészéssel 6,02 óráig volt képes bekapcsolt állapotban maradni. Aggasztó, hogy Windows 7 kiadásra jelölt változata még ennél is rosszabb eredményt mutatott: a MacBook Pron ugyanis csupán 5,48 órán keresztül lehetett böngészni, szemben az OS X 8,13 órás akkus üzemidejével. Természetesen lehetséges, hogy a még nem végleges, kiforratlan eszközkezelő programok tehetők felelőssé a silány eredményért, de hacsak komoly fejlesztések nem történnek e téren, a végleges Windows 7-től sem várhatunk sokkal jobb eredményeket.

Felmerül a kérdés, vajon kit terhel a felelősség az üzemidőbeli eltérések miatt: a Windows tényleg sokkal rosszabb energiagazdálkodási mutatókkal bír az OS X-hez képest? A tesztet végző szakember állítja, több hardvergyártót is megkeresett, azonban a cégek nem voltak hajlandóak felfedni saját kísérleteik eredményeit, habár néhányuk bevallotta, körülbelül 20 százalékos átlagos üzemidő-csökkenést mért az OS X és a Vista között.

Azóta történt

Előzmények