Microsoft: „a Vista kevésbé jó termék”


Charles Songhurst

A Microsoft egyik felső vezetője a héten elismerte, hogy a „Vista kevésbé jó termék”. A nyilatkozat azért különleges, mert a szoftvervállalat menedzserei a nyilvánosság előtt mindig védelmükbe vették a felhasználók és a szakértők által általában támadott operációs rendszert, és ha nagy ritkán beszéltek is arról, hogy a fejlesztésekor vagy a piaci bevezetésekor követtek el hibákat, a termék kritizálásához ilyen közel sosem jártak.

„Az emberek általában alábecsülik, mennyire fontos az, hogy egy termék jó-e vagy rossz. Néha jók a termékeid, néha rosszak. Úgy gondolom, hogy a Vista egy kevésbé jó termék a Microsofttól, míg a Windows 7 egy rendkívül jó termék a Microsofttól” – válaszolta Charles Songhurst, a cég vállalati stratégiáért felelős igazgatója a Windows 7 bevezetésének várható menetrendjét firtató kérdésre egy, a Jefferies befektetési bank által szervezett szakkonferencián. „Ha a terméked rossz, elveszíted az irányítást az árak felett, jó eséllyel veszíteni fogsz a piaci részesedésedből, és az egész ökoszisztémád meggyengül. Ha viszont jó a termék, részesedést szerzel, hatalmad lesz az árak felett és az ökoszisztémád megerősödik. A [Windows] 7 hosszú ideje az egyik legjobb termékünk” – fűzte hozzá.

Steve Ballmer vezérigazgató korábban csak sugallta, hogy lehetséges a Vistánál jobb operációs rendszert készíteni, de ezzel ő is csak a Windows 7 kiválóságát domborította. „[A Windows 7] egy Windows Vista, csak sokkal jobb annál” – mondta még tavaly októberben a Gartner rendezvényén.

Később – idézi fel a Computerworld – Steven Sinofsky, a Windows-üzletág vezetője beszélt arról, hogy a cég követett el hibákat a Vista kiadásakor, például nem készítette elő megfelelően a piaci bevezetést, emiatt sok alkalmazás nem volt kompatibilis a termékkel, és hiányzott sok hardvermeghajtó is. A menedzser azt is elismerte, hogy a rendszer biztonságát javító felhasználói fiókok felügyelete (UAC) funkció figyelmeztetéseinél „kicsit elszaladt velünk a ló”.

Azóta történt

  • 2007. január 30.

    A Windows XP megjelenése után több mint öt évvel a Microsoft piacra dobja új operációs rendszerét, a Windows Vistát. Ugyanezen a napon került a boltokba az irodai programcsomag új verziója is, az Office 2007.

Előzmények