Ma mindenki a saját adatait másolja

Az adatvesztés sokkal gyakoribb probléma, mint az indokolt volna. A biztonsági mentés fontosságára emlékezünk március 31-én.

Egy átlagos hétköznap nem is feltétlenül jut az ember eszébe, hogy mennyi veszély leselkedik a számára fontos adatokra. Ellophatják az eszközzel együtt amin tartja, tönkremehet az adattároló, történhet természeti katasztrófa, elfelejti milyen néven és hova mentette(megtörténik), vagy Pataky Attila helyett véletlenül a családi fotókat rabolják el az idegenek egy csillagfényes éjszaka.


[+]

Mindenkinek más számít, de általánosságban elmondható, hogy a képek, táblázatok, szerelmes levelek, folyószámla kivonatok, számlák, garanciajegyek és a macskás videók a többségnek kedvesek. Magánemberként is fontos, de a céges adatokról készült másolat adott esetben a csődtől mentheti meg a tulajdonosokat, így feltétlenül érdemes a napi használatban lévő eszközöktől elkülönített helyen is tárolni az adatokat, erre hívja fel a figyelmet a World Backup Day mozgalom.

Az Adatmentés Világnapját 2011-ben tartották meg először, azóta minden év március 31-én le lehet tenni a hivatalos esküt: "Ünnepélyesen megesküszöm, hogy március 31-én minden fontos dokumentumomról és pótolhatatlan emlékemről biztonsági mentést készítek. Családomnak és barátaimnak is hirdetni fogom a World Backup Day igéjét - egy barát nem hagyhat barátot biztonsági mentés nélkül!"

Persze a fogadalom önmagában kevés akkor, amikor kórházakat, weboldalak tulajdonosait, Linux és OS X felhasználókat (hogy a windowsos bázist ne is említsük) egyaránt megzsarolhat egy vírus, tényleg érdemes rendszeresen foglalkozni a mentéssel. Legyen az egy külső adathordozó, vagy online megoldás, esetleg ezek kombinációja, a lényeg a rendszeres és minél gyakoribb biztonsági mentés. Legalább ezen a napon, mikor mindenki más is ezt csinálja.

Azóta történt

Előzmények