Tényleges gyorshajtást büntet egy malware

Látszólag a rendőrség bírságol elektronikus levélben, azonban kreatív adathalászat zajlik valós adatokkal.

Gyorshajtási bírság befizetésére felszólító e-mailt kaptak néhányan Pennsylvania egyik kisvárosának (Treddyffrin) lakói közül, melyben néhány adat (név, sebességtúllépés mértéke, időpontja és helyszíne, illetve egy link található, melyen meg lehet tekinteni a sebességmérő kamera képét, amin látszik a jármű rendszáma is.

Az értesítés feladója a helyi rendőrség, legalábbis úgy tűnik. Ám a helyi erők cáfolják, hogy elektronikus levélben ezzel a tartalommal szólítanák fel a szabálysértőket a bírság megfizetésére, ráadásul aki veszi a fáradtságot és ellenőrzi a hivatkozott fotókat, malware telepítését engedélyezi a gépére.


[+]

Az autósok azért vannak nehéz helyzetben, mert valamelyik, meg nem nevezett okostelefonra telepíthető alkalmazásuk (aminek joga van a GPS használatára) is fertőzött, így a levélben foglalt adatok két kivétellel valódiak: a gyorshajtást nem a rendőrség kamerái rögzítették, és nem is a hatóság számlaszáma szerepel a kamu bírságról szóló értesítőben.

A Tredyffrin Police Department és a kerületi bíróság is felhívást tett közzé, hogy a vezetők ne dőljenek be az átverésnek, a hivatalos ügymenet nem változott, továbbra is postai úton történik a kiértesítés.

Azóta történt

Előzmények