Hirdetés

Új fejezet a müncheni Linux-sztoriban

Ahogy az átálláskor, most sem teljesen világos a szereplők és a döntéshozók álláspontja, mivel egy technikai-gazdasági döntés politikai szintre emelkedett.

Mára annyi mindent leírtak arról a projektről, mely a németországi Münchenben zajlott, és amelynek kezdeti fázisa az volt, hogy az önkormányzat nyílt forrásra, Linux-alapra helyezte informatikai rendszereit, hogy újdonságot alig lehet mondani – illetve eddig nem lehetett, ám a múlt héten megjelent a sajtóban egy tervezet, amely szerint a hivatalokban használt asztali gépeken végképp meghátráltak, és visszatérnének a Windowshoz.

Az egyelőre még javaslat szintjén álló szöveg szerint az önkormányzati informatikai rendszerekben a jövőben olyan fejlesztéseket kell végezni, melyek a Windowsra épülnek, mint olyan sztenderdre, amelyik biztosítja az egyéb rendszerekhez (pl. SAP) való problémamentes kapcsolódást – és kiemelik, hogy minderre elsősorban a költségek mérséklése miatt van szükség. Erre az át(vissza)állásra határidőt is szabnak, 2020 végéig kell kialakítani azt az irodai környeztet, melyben a Windows lesz az alap, legyen az szövegszerkesztő, táblázatkezelő program, e-mail kliens vagy böngésző. Ugyanakkor a használt Linux disztribúció átmenetileg egyelőre még használatban marad. (Azt fontos megjegyezni, hogy itt az asztali gépekről van szó, a szerveroldalon a globális piacon is mérföldekkel vezető Linux-változatok lecserélése szóba sem került.)

A müncheni önkormányzat körülbelül egy évtizede döntött arról, hogy a hivatalokban használt mintegy 15 ezer PC-re az Ubuntu egy variánsát, a LiMux nevű rendszert telepítik, és az átállás állítólag több mint 30 millió euróba került. A történtek újraértékelése egy új polgármester, a Windowst a kompatibilitás miatt pártoló Dieter Reiter megválasztásával kezdődött, aki 2014-ben rendelte el a rendszer felülvizsgálatát. Tavaly készült el egy tanulmány – elkészítésében többek között a Microsoft partnere, az Accenture is közreműködött –, mely azt javasolta, hogy a hivatalnokoknak meg kell adni a lehetőséget a Windows 10 és a Microsoft Office használatára is. De ebből a megállapításból is látszik, hogy valójában nem egyértelmű visszaállásra gondolnak, hanem egyfajta vegyes, alternatív használatra – ahogy erre helyi szakértők is felhívták a figyelmet.

A javaslatról a testület a héten szavaz, és valószínűleg nagy vitára lehet számítani a döntés meghozatala előtt, mivel a változtatás terve erős politikai megosztottságot hozott létre.

Azóta történt

Előzmények