Most a LinkedIn küzd egy 500 millió fiókot érintő adatszivárgással

A LinkedIn szerint ugyanakkor nem történt tényleges szivárgás, a támadók több helyről kaparták össze a fiókokhoz kapcsolódó érzékeny adatokat.

Nemrég derült ki, hogy valaki 533 millió Facebook-felhasználó érzékeny adatait tette közzé a weben, ingyen. Most itt az újabb hatalmas adatszivárgás.

Ezúttal a Microsoft tulajdonában lévő LinkedIn van célkeresztben, egy hackerfórumon valaki ugyanis 500 millió LinkedIn-felhasználó személyes adatait árulja.

Egy 2 milliós mintából kiderült, hogy az adatok között teljes neveke, e-mailcímek, telefonszámok és egyéb adatok is vannak. A LinkedIn ugyanakkor azt állítja, hogy az adatokat nem mind tőlük szedték, hanem számos helyről, más weboldalakról és cégektől kaparták össze, és összesített csomagként árulják. A feltételezések szerint az összekapart adathalmaz olyan információkat tartalmaz, amelyek valahol már egyébként is megjelentek nyilvánosan. A LinkedIn ragaszkodik hozzá, hogy részükről nem történt tényleges adatszivárgás.

A szakemberek szerint ez hiába igaz technikailag, az érintettek ezzel sokat nem érnek, hiszen a személyes adataikat pénzért árulják, a hackerek ezek segítségével további támadásokat hajthatnak végre, illetve a személyazonossággal is visszaélhetnek.

Azt nem tudni, hogy a LinkedIn értesíti-e a felhasználókat. A hasonló ügye kapcsán a Facebook úgy döntött, hogy senkinek sem szól.

Az olasz hatóságok eközben vizsgálatot indítottak az ügyben a LinkedInnel szemben.

Azóta történt

Előzmények