Az interneten keresztül mérgezte volna meg az ivóvízellátást egy férfi

A szakértők szerint ez is jelzi, hogy teljesen más irányba kellene vinni az infrastruktúra fejlesztését.

Nem is olyan régen történt, amikor valaki Floridában, távolból akarta megmérgezni az ivóvíz-készletet, úgy, hogy átállítja a vízkezeléshez használt vegyszerek szintjeit.

Az utóbbi napokban több helyen is emlékeztették az embereket, hogy mindez sajnos nem egyedi eset: 2019. márciusában, Kansas államban a 22 éves Wyatt Travnichek ugyancsak az interneten keresztül, szándékosan akarta megmérgezni az ivóvíz-készletet – derült ki az amerikai igazságügyi minisztérium vádiratából.

A szakértők újfent figyelmeztettek, ez megint azt jelzi, hogy az infrastruktúra fejlesztéseit teljesen más irányba kellene vinni (és az sem véletlen, hogy sok területen offline, akár floppy-lemez segítségével végzik a frissítést, adatátvitelt).

Mindkét ivóvízmérgezési kísérletben közös volt, hogy a távoli elérést biztosító szoftvereket az intézmény maga telepítette, hogy a dolgozók távolról is figyelhessék a rendszert. A 2019-es ügy kapcsán így hát nem is hackertámadásról van szó, az illető hónapokkal azután, hogy már nem dolgozott a létesítményben, egyszerűen bejelentkezett, és elkezdte leállítani a rendszereket. Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. A legutóbb, Floridában történt eset is hasonló volt, ott még csak a jelszót sem írták rá, és a régebbi szoftvert sem törölték az újabb megoldás telepítése után.

Azóta történt

Előzmények