Letölthető a NOD32 Antivirus System új verziója

A mai naptól letölthető a NOD32 Antivirus System Windows 95/98/Me, illetve NT/2000/XP/2003 platformokhoz készült 2.12.1-es változata, amely számos technikai újítást tartalmaz.

Az egyik fontos ilyen nóvum a Windows XP Service Pack 2 javítócsomaggal való teljes együttműködés; a többi anti-vírus programhoz hasonlóan a Windows Security Centeren keresztül is ellenőrizhetjük a vírusirtó állapotát. További újdonság, hogy a NOD32 vezérlőközpontjában az eddig megszokott modulok mellett egy új, DMON (Document Monitor) nevű kereső is megtalálható, amely a Microsoft Office programcsalád 2000-es és újabb változatait, valamint az Internet Explorer 5.0, illetve későbbi változatait védi. Az új DMON modul a Microsoft Antivirus API-n keresztül az Office dokumentumokat még megnyitásuk előtt ellenőrzi, valamint megvizsgálja az Internet Explorer által automatikusan letöltendő kódokat, így az ActiveX vezérlőket is. Ez az újítás a memóriarezidens fájlvédelmet egészíti ki, ezért még biztonságosabbá teszi a vírusirtót.

Lényeges újítást tartalmaz az AMON (Antivirus Monitor) névre keresztelt memóriarezidens fájlvédelmi modul is. A NOD32 fejlesztőinek sikerült a levelezésvédelmi modulban debütált „kiterjesztett heurisztikus kereső” bonyolult és időigényes algoritmusát oly módon integrálniuk a memóriarezidens fájlvédelmi modulba, hogy a jelentős biztonsági többlettel járó megoldás nem eredményez érezhető sebességcsökkenést, így a NOD32 továbbra is az egyik leggyorsabb víruskereső maradt a piacon. A most már az AMON modulban is megtalálható kiterjesztett heurisztikus keresőmotor (AH, Advanced Heuristics) lényegében egy emulált, virtuális számítógép, amely nem csupán az utasítások egymás utáni sorrendje, hanem az utasítássorozatok végeredménye alapján is analizálja a kódot. A NOD32 a kiterjesztett heurisztikus keresőmotor segítségével a mai férgek közel 90 százalékát képes felismerni vírusadatbázis nélkül is, így például a komoly fertőzést okozó Zafi féreg A és B változatait.

A fejlesztők az AMON mellett az IMON (Internet Monitor) víruskeresőt is átdolgozták, a modul immár nemcsak az emaileket vizsgálja POP3 proxyja segítségével, hanem a HTTP forgalmat is szűri, ami különlegességnek számít egy kliens oldali antivírus-terméknél. A már említett DMON és a HTTP-szűrést is végző IMON modul segítségével tehát lényegesen biztonságosabbá válik az Internet Explorerrel való böngészés.

A NOD32-licenccel rendelkező felhasználók térítésmentesen juthatnak hozzá az új programváltozathoz; a megfelelően konfigurált NOD32 kliensek automatikusan végzik saját maguk frissítését az interneten keresztül. Bővebb információ, teljes értékű (időkorlátos), magyar nyelvű próbaváltozat letölthető a www.nod32.hu címről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NOD32

Azóta történt

Előzmények