Lendületben a szélessáv-piac

Novemberben 5,28 százalékkal, közel 582 ezerre emelkedett az ADSL- és 4,55 százalékkal, 277 ezerre a kábeles internet-előfizetések száma – áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kiadott gyorsjelentésében. Az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő jelentés szerint a broadband hozzáférések száma november végén 859 ezer volt. Az ADSL- és kábelmodemes hozzáférések száma novemberben 41 ezerrel, több mint 5 százalékkal nőtt az októberi szinthez képest. (A gyorsjelentésben szereplő kábelmodemes adat csak a négy legnagyobb, a hazai kábelmodemes piacon 75-80 százalékos piaci résszel bíró szolgáltató adatait tartalmazza.)

Ezzel párhuzamosan az utolsó őszi hónapban tovább folytatódott a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak számának csökkenése: a vonalak száma közel 13 ezerrel, 3,36 millióra csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama az októberihez képest 2,77 százalékkal, 723 millió percre növekedett. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 208,6 percről 215,2 percre nőtt, a kezdeményezett hívások átlagos időtartama pedig 3,24 percről 3,38 percre növekedett novemberben.

Az előfizetők a kezdeményezett hívások 12,08 százalékánál vették igénybe a közvetítőválasztást, és 87 millió percet telefonáltak ilyen módon. Egy hónappal korábban a közvetítőválasztásos hívások hossza 88 millió perc volt, ami akkor az összes hívás 12,51 százalékát tette ki. A közvetítőválasztást legalább egy alkalommal igénybevevők száma az októberihez képest 1,2 százalékkal, 814 ezerről 824 ezerre emelkedett.

Novemberben az előfizetők 3214 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt számok száma 165 119-re emelkedett.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények