Tuningolják az internetet

A VeriSign Inc. – mely a világon található 13-ból két olyan szervert (úgynevezett root nameserver-t) tart fenn, melyek a világháló forgalmában afféle szupermodern telefonközpontként működnek – csütörtökön bejelentette, hogy a következő három év folyamán százmillió dollárt fordít fejlesztésre, hogy az internetforgalom rohamos növekedésével a szerverek gond nélkül meg tudjanak birkózni.

A VeriSign gépei kezelik többek között a .com és a .net végződésű webcímeket, s ha ilyen végződésű címre akar a felhasználó eljutni, akkor a kérés először mindig a vállalat rootszervereire érkezik meg, s innen irányítják át a megfelelő helyre. A szerverek az irányítási funkciókon kívül még sok más adatot is kezelnek, például a küldő gépek vagy mobiltelefonok adatait is, tehát hatalmas kapacitásra van szükség a problémamentes munkához.


Rootszerverek a világban
Forrás: www.icann.org

Jelenleg a vállalat számítógépei körülbelül 26 milliárd akciót végeznek el egy átlagos napon, a rendszer maximális kapacitása pedig 400 milliárd kapcsolás végrehajtása. A tervek szerint a fejlesztéseknek köszönhetően 2010-re ez utóbbi számot 4 billióra kívánják növelni. A hatalmas mértékű ugrást azzal magyarázzák, hogy – főként a mobilinternet terjedésével – hihetetlen ütemben nő mind az internet-felhasználók száma, mind az általuk végrehajtott keresési akciók mennyisége. Ez folyamatosan növekvő terhelést jelent, s a cég nem kívánja az világháló működőképességét kockáztatni egy esetleges alultervezéssel. Stratton Sclavos, a VeriSign elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy ők már az internet új korszakára készülnek, amikor a folyamatosan kommunikáló, dolgozó vagy szórakozó nethasználók számát már milliárdokban lehet mérni.

Azóta történt

Előzmények