Gyorsul a telekomos ADSL. Mit lépnek a többiek?

Hirdetés

Magyar Telekom ma kezdi meg a felhasználók számára ingyenes ADSL-gyorsítást saját szolgáltatási területén – hasonló bővítésre legutóbb 2005 végén került sor. A grátisz sávszélesség-bővítésnek köszönhetően egyes előfizetők – ha minden körülmény adott – akár négyszeres letöltési sebességgel is internetezhetnek. A bővítéssel párhuzamosan egyszerűsödik a szolgáltató csomagkínálata is, mégpedig az alábbiak szerint.


Jelenlegi* Bővített*
512 kbit/96 kbit akár 1 Mbit /128 kbit
1 Mbit/128 kbit akár 4 Mbit/256 kbit
2 Mbit/192 kbit
3 Mbit/384 kbit
akár 8 Mbit/512 kbit
6, 12, 18 Mbit/384 kbit akár 18 Mbit/1024 kbit

*Maximális letöltési/maximális feltöltési sebesség. Ezektől a valós értékek jelentősen eltérhetnek.

Lapunknak a letöltési sebesség gyorsulását firtató kérdésére Tüdős András, a T-Online Magyarország Zrt. informatikai igazgatója elmondta, hogy a sávszélesség-növelés során a letöltési sebességekkel együtt a maximális feltöltési sebesség is növekszik, de a technológia korlátok miatt lényegesen kisebb mértékben. „Az aszimmetrikus DSL technológia adottsága, hogy a feltöltési irány mindig lényegesen kisebb, mint a letöltési, és mindkettő esetében az elérhető legnagyobb sebesség a rézdrót hosszúságán, minőségén és a párhuzamosan futó vonalak egymásra hatásán múlik. Ennek megfelelően a jövőben a maximális és minimálisan garantált sebességértékek megadása mellett a mindenkori helyi körülményektől is függ az ADSL-vonalon elérhető sebesség” – magyarázta. Nem véletlen tehát, hogy a szolgáltató az „akár” előtagot biggyeszti a sebességértékek elé.

Gyorsul a Kábelnet is

Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e a kábeles internet gyorsítását is, Tüdős elmondta, hogy erre is sor kerül még az idén – ezúttal pontosabb időponttal nem szolgált –, de mivel az eltérő technológia miatt itt elsősorban nem a fizikai hálózat adottságai, hanem az előfizetők sűrűsége és a kiépített kapacitások határozzák meg az elérhető sebességeket, jelentős fejlesztésekre van szükség. Hasonlóan az ADSL-hez, a letöltési sebességek lényegesen nagyobbak maradnak e hozzáféréstípusnál is, mint a feltöltés – tette hozzá.

A felhasználók számára díjmentes sávszelesség-emelés – melyet a Magyar Telekom nagykereskedelmi partnerei várhatóan szintén „továbbadnak” az előfizetőiknek – a tervek szerint február 28-ig a cég teljes szolgáltatási területén befejeződik.

A UPC válaszol

A Magyar Telekom riválisait váratlanul érte az újabb, jelentős mértékű ADSL-gyorsítás – legalábbis ez derült ki gyors körkérdésünkből. A UPC Magyarország nem érezte úgy, hogy a felhasználói igények indokolnának egy ilyen mértékű sávszélesség-bővítést – mondta el Szűcs László sajtókapcsolati igazgató, aki egyben tamáskodott is azzal kapcsolatban, hogy a piacvezető internetszolgáltató mindenhol biztosítani tudja majd a most beígért sebességet. Ennek ellenére – ahogy korábban mindig – most is reagálnak majd a konkurens lépésére, jelenleg arról egyeztetnek, hogy milyen formában tegyék ezt. Elképzelhető a sávszélesség – vagy éppen csak a feltöltési sebesség – növelése csakúgy, mint extra szolgáltatások biztosítása az ügyfelek részére. Elméletben a kábeles technológiával szolgáltató UPC egyszerűbben gyorsíthat – tette hozzá –, mert a központjaik már most is képesek akár 30 megabites sebességet is biztosítani.

Az Invitel nem árult el konkrétumokat arról, hogy a versenyképességük megőrzése érdekében milyen válaszlépéseket terveznek. „Tervezzük a sávszélesség-bővítést, akkor és ott lépjük meg, ahol az ügyfeleink kiváló kiszolgálása ezt igényli” – válaszolt politikusan a cég sajtóosztálya. Néhány nappal később – miután kiderült, hogy a második legnagyobb hazai távközlési szolgáltatót felvásárolja a Hungarian Telephone and Cable Copr. (HTCC), és így az egyesül a 32-es, 66-os, 68-as, 89-es és 95-ös primer körzetekben szolgáltató Hungarotellel – megtudtuk, hogy mi volt az óvatos fogalmazás oka: az érintett szolgáltatóknál jelenleg az egyesülés levezénylése és a közös stratégia kidolgozása van napirenden, egy esetleges sávszelesség-bővítésről csak ezt követően tudnak majd nyilatkozni.

Azóta történt

Előzmények