Leépítések és személycserék a HP-nál

Várhatóan a hétvégén döntenek a Hewlett-Packard vezetői arról a reorganizációs folyamatról, amely legalább 15 ezer dolgozó elbocsátását jelentheti a jövőben. Már hétfőn várható a hivatalos bejelentés – árulta el tegnap a CNET Newsnak egy a céghez közeli forrás. A HP hivatalosan egyelőre nem kommentálta a híreket.

Az elbocsátások abba a költségcsökkentő stratégiába illeszkednek, amelyet a társaság márciusban kinevezett új elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd hirdetett meg annak érdekében, hogy a HP-t versenyképesebbé tegye a riválisokkal szemben. A komoly leépítés dacára a dolgozók körében az új vezér megítélése állítólag továbbra is meglepően jó.

A Moors & Cabot elemzőcég szerint az elbocsátott dolgozók száma a húszezret is elérheti, amely egybevág a Wall Street várakozásaival. Az ottani elemzők 5 és 25 ezer fő közötti leépítésre számítanak, és arra, hogy a HP a jövőben még inkább elkülöníti a különböző termékvonalait. Mint ismeretes, a cég a múlt hónapban szétválasztotta a személyi számítógépek és a nyomtatók üzletágát – amelyeknek egyesítését alig öt hónappal korábban határozta el a hirtelen menesztett korábbi elnök-vezérigazgató, Carly Fiorina.

A szerkezeti átalakítás több kulcspozícióban levő vezetőt is érinthet. A HP e hét elején jelentette be, hogy az informatikai igazgatói székben a jövőben Randy Mott ül majd. Mott korábban a Dellnél töltötte be ugyanezt a tisztséget, így a kinevezés nemcsak a HP belső átalakításáról szól, hanem egyben üzenet a piaci versenytársak felé is. Bob Wayman pénzügyi igazgató már korábban bejelentette szándékát a visszavonulásra, de a hírek szerint mindaddig marad, amíg nem találnak a helyére megfelelő embert. Az új informatikai igazgató kinevezése most arra enged következtetni, hogy mivel a két terület eddig is jelentős részben fedte egymást, az irányítás talán hivatalosan is egy kézbe kerül.

A Hewlett-Packard augusztus 16-án teszi közzé negyedéves pénzügyi jelentését, így addig az időpontig bőséges idő áll a cég rendelkezésére, hogy a szerkezeti átalakítást véghezvigye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények