Elkezdődött a Hotmail frissítése

A Microsoft egy hónappal ezelőtt mutatta be a Hotmail tervezett újdonságait, tegnap pedig megkezdte azok fokozatos bevezetését. Az élesítésről beszámoló blog szerint az új szolgáltatások idén nyáron minden regisztrált felhasználónál megjelennek majd.

Hirdetés

Ezek célja az, hogy a felhasználónak ne kelljen elhagynia a megnyitott böngészőablakot ahhoz, hogy megnézze a fájlokat, amiket e-mailben kapott. Ezt a Silverlight, a SkyDrive internetes tárhely és az Office csomag ingyenes webes változata, Web Apps segítségével valósítják meg. A felhasználónak lehetősége lesz a nagy méretű csatolt állományokat, például fotókat, legfeljebb 10 GB méretben feltölteni a tárhelyre ahelyett, hogy azokat minden címzettnek elküldené. A linkelt vagy küldött állományokat a levelezőben aztán közvetlenül is meg lehet nézni: az Office-dokumentumokat a Web Apps segítségével, a YouTube- vagy Hulu-videókat, illetve a képeket pedig magában az üzenetben. A fotók egy Silverlight-alkalmazással slide show-ként is végigpörgethetők.


A Hotmail újdonságait bemutató promóciós videó

Az üzenetek kezelésében is lesznek újdonságok. Ilyen a sweep (a magyar változatban: takarítás) opció, amely megadja a lehetőséget az adott feladótól származó levelek egységként való kezelésére (spamek esetében: kidobására), vagy a QuickView (gyorsnézet), amely egérkattintásra automatikusan szortírozza a leveleket a szövegükben található kulcsszavak alapján, például a közösségi szájtokról érkező értesítőket gyűjti össze. Újdonság lesz, hogy a motor a keresőkifejezések gépelése közben javaslatokat dob fel, lehetőséget ad a levelek párbeszédszerű rendezésére, a böngészőbe integrálja a Messengert, illetve támogatja az Exchange ActiveSync-alapú okostelefonos szinkronizálást.

A vállalat az újdonságok bevezetését a Hotmailt kiszolgáló több száz szerverklaszterben fokozatosan végzi el: miután az egyikben élesítették az új motort, tesztelik, kijavítják az esetleges hibákat, és csak ezt követően lépnek tovább a következőre. Mivel a szervercsoportok nem országonként vannak csoportosítva, nem jelezhető előre, hogy melyik fiók mikor kerül sorra, de a cég azt ígéri: még a nyáron mindenkinél megjelennek az új funkciók.

Kivételt képez ez alól az Office Web Apps integrációja, amely első lépcsőben csak az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Írországban valósult meg, és csak a második félévben kerülnek sorra a további országok, melyekben aztán lokalizált változatban lesz elérhető az online irodai pakk.

Azóta történt

  • Lassan halad a Hotmail megújítása

    Az új motort a több mint 360 millió fiókot kiszolgáló levelezőrendszerben óvatosan telepítik, a globális frissítés hetekig tart majd.

Előzmények