A számítógépes bűnözők ellen nem katonaként kell fellépni

Annyira sűrű a programja Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökének, hogy bizonyos összejövetelekre már csak digitális formában jut el: élőben Koppenhágában a nemzeti parlamentek bizottságainak kétévente megtartott gyűlésén (Conférence des organes spécialisésdans les affaires communautaires – COSAC) beszélt arról, hogy a gazdasági válságból való kilábaláshoz és az unió versenyképességének megtartásához létszükséglet a digitális gazdaságba történő befektetés, Londonban pedig az Infosecurity Europe konferencián felvételről sürgette, hogy az EU költségvetéséből sokkal többet áldozzanak a biztonsági technológiákra.

A londoni eseményen elhangzottak szerint Kroes asszony szokásos határozott és kemény stílusában követelt nagyobb összegeket a biztonsági fejlesztésekre, mivel az EU a számítógépes bűnözők elleni fellépések kiterjesztését és erősítését tervezi. Neelie Kroes elmondta, hogy az illegális tevékenységek visszaszorítása nem lehet sikeres katonai szemlélettel, hanem új felfogásra van szükség, és az alelnök szerint ennek egyik eszköze, ha az átlagfelhasználó is képes számára egyszerűen kezelhető módszerekkel megvédeni saját magát.

Ez utóbbi elv az új, hamarosan bemutatandó európai internetbiztonsági stratégia egyik fő pillére is. Ugyanakkor az alelnök hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak együttműködve kell kialakítaniuk egy olyan rendszert, ahol kompetens hatóságok a centralizált információáramlás segítségével hatékonyan tudnak fellépni. Ennek egyik fontos eleme, hogy a biztonsági incidensek bejelentési kötelezettségét mindenhol ki kell terjeszteni, hogy ne csak a távközlési cégekre vonatkozzon, hanem minden kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalkozásra: energiaipar, vízművek, pénzügyi szektor, közlekedési cégek – emellett a fenyegetések globális jellege miatt erősíteni kell a globális együttműködéseket is.

„Az internetbiztonsági gondok nem olyan problémák, amelyek csak úgy maguktól megoldódnak” – fogalmazott Neelie Kroes, aki elmondta, hogy a biztonsághoz még sok fontos elem szükséges: tisztességes irányítási struktúra, a magánszektor megfelelő ösztönzése, élénk belső piac, nemzetközi együttműködés.

Azóta történt

Előzmények