A Google alapítója félti az internet szabadságát

Az internet nyitottságát és a teljes szabad hozzáférést félti Sergey Brin, a Google társalapítója a The Guardian-nek adott, vasárnap megjelent interjújában, ahol a cég operatív vezetői teendőitől nemrég visszavonult, újra inkább ötletgazdaként és fejlesztőként dolgozó Brin konkrétan meg is nevezi, hogy szerinte kik és milyen trendek veszélyeztetik a három évtizede megszületett internet.

A 38 éves milliárdos kifejtette, hogy nagyon komolyan aggódik, mivel három olyan tényezőt lát, amelyek kombinált működésükkel és hatásukkal véget vethetnek a globális információszabadság megvalósításának: egyrészt a kormányzatok igyekeznek mind az internetes tartalmakat, mind a felhasználói hozzáféréseket egyre nagyobb mértékben ellenőrizni, illetve korlátozni, másrészt a szórakoztatóipar kalózellenes küzdelme jár nem kívánatos következményekkel, harmadrészt pedig egyre nagyobb teret nyernek az olyan vállalkozások, mint például a Facebook és az Apple, melyek zárt rendszereikkel az egészségesnél nagyobb mértékben uralnak egy-egy területet.

Az állami cenzúratörekvések kapcsán megemlítette Kínát, ahonnan a vállalhatatlan feltételek, illetve az ellenük indított kínai kibertámadás miatt 2010-ben kivonultak. Brin ezzel kapcsolatban csalódásának adott hangot, mivel még öt éve sem hitte volna, hogy az internet segítségével szabadon engedett szellemet vissza lehet tuszkolni a palackba, ám most úgy látja, ez mégiscsak megoldható. A cenzúrájuk miatt elítélendő országok kapcsán érdekes módon a Facebookot és az Apple-t is megemlítette, mivel szerinte e cégek zárt platformjai túl nagy hatalmat adnak a vállalatok kezébe, elfojtják az innovációt és balkanizálják a webet. Brin szerint társával, Larry Page-dzsel nem tudták volna létrehozni a Google-t, ha akkor létezik a Facebook: ez a cég, a saját szabályait ráerőltetve az internetezőkre, megöli a fejlesztést.

Brin méltányolta azok aggodalmát, akik nem örülnek annak, hogy a Google szerverein tárolt információkhoz hozzáférhetnek az amerikai hatóságok, ám kijelentette, hogy a lehető legmesszebbre elmenve védik a felhasználók adatait. Számtalan ilyen kérést kapnak a kormányzattól, ezek közül sokat vissza is utasítanak, ám a törvényeknek kénytelenek engedelmeskedni.

Azóta történt

Előzmények