Kosarat kapott az Oracle


Charles Phillips

Pénteken az Oracle bejelentette, hogy készpénzes vételi ajánlatot tett a köztesszoftvereket fejlesztő BEA Systemsnek. A szoftvercég a csütörtöki záróárfolyamnál 25 százalékkal többet, 17 dollárt ajánlott a BEA-részvények darabjáért, ami 6,7 milliárd dollárra értékeli a tranzakciót. A közeledést azonban első lépésben elutasították.

Mint kiderült, a felvásárlási szándékról szóló levelet az Oracle már október 9-én eljuttatta a BEA-hoz. Ebben Charles Phillips elnök hangsúlyozta, hogy ajánlatuk – melyet az elmúlt években megbeszélések sorozata készített elő – „jelentős prémiumot foglal magában”. A legnagyobb BEA-pakettel rendelkező milliárdos befektető, Carl Icahn azonban azonnal nyilvánvalóvá tette, hogy ennyiért nem eladó a cég. Az elutasítást válaszlevelében az igazgatótanács is megerősítette, „a BEA jóval többet ér” – fogalmaztak.

És bár az Oracle fenntartja ajánlatát, és továbbra is „barátságos” felvásárlásban gondolkodik, a felek közti nézeteltérések bizonyítéka Phillips egy másik, nyilvánosságra került levele. Ebben az Oracle-elnök azt állítja, hogy a BEA lefújta azt a péntekre tervezett megbeszélést, amelyen a végső megállapodás feltételeiben állapodtak volna meg. „Engedd meg, hogy tisztázzam ezt a félreértést” – replikázott William Klein, a BEA alelnöke, határozottan állítva, hogy szó nem volt olyan tárgyalások megkezdéséről, amely hétfőre végleges felvásárlási megállapodáshoz vezethetett volna.

Icahn időközben elmondta, hogy jobb ajánlatokat vár az Oracle riválisaitól, elsősorban az IBM-től és a HP-tól. A két megnevezett vállalat egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. Icahn mindenesetre már hosszú ideje a BEA eladása mellett kardoskodott, mert szerinte egy nagyobb szoftvervállalat részeként hatékonyabban lenne működtethető a vállalat. Ezt a nézetet a Reuters által megkérdezett egyik elemző is osztja. A BEA jelenleg 22-23 százalékos üzemi haszonrése megduplázódna, ha az Oracle megvenné a céget, mert „a mérnökökön kívül valószínűleg mindenkit kirúgnának” – mondta Katherine Egbert, a Jefferies & Co. szakértője.

Az Oracle az elmúlt három évben 25 milliárd dollárt költött kisebb-nagyobb felvásárlásokra. A BEA-ügylethez mérhető értékű akvizícióra legutóbb tavaly januárban került sor, amikor a cég a Siebel Systemset kebelezte be 6 milliárd dollárért. Az idén a Hyperion Solutionsért fizetett 3 milliárd dollárt az Oracle.

Azóta történt

Előzmények