Várjunk még a kormányzati informatika csepülésével

Az IT café rendszeres olvasói tisztában vannak vele, hogy nincsenek illúzióim az állami szervek informatikai rendszereivel kapcsolatban, egészséges civilként fontosnak tartom ezeknek a közpénzekből működő szervezeteknek a folyamatos számonkérését, mivel még a legöntudatosabb demokratikus közösségekben is van mit számon kérni rajtuk – hazánkban meg különösen.

De azért nem szabad fejjel a falnak szaladni nagy hevületünkben. Tegnap a magyar sajtót körbejárta egy hír, melyet eredetileg az egyébként megbízhatóságáról, alaposságáról és szavahihetőségéről ismert Világgazdaság online változata tett közzé, s amely egy külső szakértőre hivatkozva azt állította, hogy a híressé, hírhedtté vált OMG-kampány – mely mögött a kormányzati portálok megújításának és egységesítésének szándéka áll – nagyjából egymilliárd forintba fog kerülni.

Anélkül, hogy a közbeszerzések árnövelő hatását lebecsülném, erősen túlzónak tűnt nekem az összeg. Épp ezért megkerestem a cikkben szakértőként nyilatkozó Ferling Webline Kft. vezetőjét, Ferling Dávidot, hogy megtudjam, mi alapján számolta ezt ki. Beszélgetésünkből kiderült, hogy a piaci árakon kalkuláló szakember már az elején nagy hibát vétett. Bár az OMG-kampány szerint 443 regisztrált kormányzati domén létezik, ezek közül csak 125-ön található tartalom – s ez utóbbiak közül sokon csak minimális. Ferling Dávid azonban nem ezzel a 125-tel számolt, hanem – rejtélyes módon – a 445-125-tel, vagyis több mint 300 honlappal. Tehát az általa becsült költséget kapásból harmadolni kell. (Ettől persze lehet még a fejlesztés egymilliárd vagy több, de erre majd akkor kell rákérdezni.)

Ennél tovább nem is mennék. Személy szerint roppant mód érdekel, hogy az új kormányzat hogyan, miből, milyen módon fogja modernizálni a kormányzati honlapokat, ám még nagyon korán van – gyakorlatilag még elérhetetlenek az új tisztségviselők, ráadásul az  eltelt idő rövidsége miatt butaság lenne bármit is számon kérni rajtuk.

Biztos vagyok benne, hogy lesz még miről beszélnünk. De nem most, és nem így.

Azóta történt

Előzmények