Kiosztották az idei Nagy Testvér díjakat

A Technika az Emberért Alapítvány nyilvánosságra hozta a Nagy Testvér díj idei nyerteseinek listáját. A negatív elismerést azok az állami szervek, magánszemélyek és cégek érdemelhetik ki, amelyek az adott évben a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának megsértéséért.

Az idén a közönségdíjat Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos kapta, akit az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos nyilatkozata és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható megnyilatkozásai miatt jelöltek. A beérkezett 2342 szavazatból Péterfalvi 917 szavazatot gyűjtött be. Az adatvédelmi biztos egyébként – miután értesítést kapott jelöléséről – levélben jelezte kifogásait az alapítványnak. Meglátása szerint ugyanis a zsűri már nem először tér el a a Privacy International által létrehozott díj deklarált céljától, miközben figyelmetlenségével és elfogultságával veszélyezteti a kezdeményezés komolyságát. Péterfalvi a díjat személyesen vette át.

A zsűri az állami szervek kategóriában a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak ítélte a díjat az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás létrehozásáról szóló törvény megalkotása miatt. A cégeknek járó Dehomag-díjat a a Magyar Hivatalos Közlönykiadó vehette át azért, mert a lap internetes letöltését személyes adatok megadásához kötötte, míg a magánszemélyeknek járó Nagy Testvér díjat Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese nyerte el a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos álláspontja miatt.

Az idei pozitív e-privacy díjat – melyet azok kaphatnak meg, akik sokat tettek a magánszféra sérthetetlenségének védelméért – Székely Iván adatvédelmi szakértő kapta a magyarországi privacy-kultúra létrehozásában játszott kiemelkedő munkásságáért.

Előzmények