Kínában illegális lett az internetes telefonálás, ha nem kínai cég szolgáltat

Több hivatalos kínai lap is tudósított róla, hogy az államvezetés az irányításuk alatt álló China Telecom és a China Unicom által nyújtott netes telefonszolgáltatásokon kívül minden más hasonló tevékenységet illegálisnak tekint december 10-e óta. Ez a szigorítás főképp azért keltett nagy visszhangot, mivel első olvasatban az országban igen népszerű Skype is törvényen kívül kerül ezek után.

A Skype vezetése igen gyorsan reagált a híradásokra, és elmondták, hogy továbbra is jelen lesznek a világ legnagyobb internetes piacát biztosító országban (friss hír: több mint 450 millió aktív nethasználót tartanak számon Kínában). Jennifer Caukin, a Skype amerikai szóvivője határozottan tagadta, hogy a céget letiltották volna, és arra hivatkozott – netes szolgáltatásról lévén szó, nem meglepő érveket hozva elő –, hogy egyrészt a kormányhatározat nem nevesíti meg azokat a cégeket, akiket tiltani kellene, emellett nem is tisztázzák azt, hogy mi számít illegálisnak, másrészt pedig partnerük, a Tom Online segítségével továbbra is elérhetőek a kínai felhasználók számára.

A kínai kormányzat képviselője az érdeklődő újságírók bővebb tájékoztatást igénylő kéréseit azzal utasította vissza, hogy még dolgoznak a részletes szabályok kimunkálásán.

A találgatások azóta sem szűntek meg, de valószínűleg mind politikai, mind gazdasági szempontok közrejátszottak a döntés meghozatalánál. Egyrészt a kínai vezetés a hazai szolgáltatókat könnyebben képes kontrollálni, másrészt pedig a protekcionista gazdaságpolitika is számba jöhet, mivel a kormány komoly erőkkel támogatja a kínai netes cégeket.

Azóta történt

Előzmények