Hirdetés

Kínának lett először kvantumműholdja

Ha a kétéves projekt sikerrel zárul, az alapjaiban érinti a hagyományos titkosítási technológiákat – gyakorlatilag halálra ítéli őket.

Kínában hétfőn a Góbi-sivatagban található Jiuquan (Csiucsüan) Űrközpontból felbocsátották a világ első „kvantumműholdját”, melyet arra akarnak felhasználni, hogy segítse egy feltörhetetlen titkosítású kommunikációs technológia kialakítását.

A nevét a kutatási projektről kapó (angolul: Quantum Experiments at Space Scale – QUESS) műholdat egy Hosszú Menetelés-2D rakéta állította pályára, ahol egy kétéves küldetés vár a 600 kilogrammos, 500 kilométer magasban keringő eszközre, mely becenevét egy 5. századi híres tudós-filozófusról kapta: Mo-zi (墨子). Az állami hírügynökség beszámolója szerint kísérletezésre használják fel, feladata az lesz, hogy kvantumtitkosítású kulcsokat küldjön a Földre – az ilyen titkosítású kulcsokhoz, ahol a kulcsmegosztást végzik kvantumfizikai elven, nem nehéz, hanem egyáltalán nem lehet hackeléssel vagy bármi más módon hozzáférni –, illetve más kvantumfizikai vizsgálatokat is folytatnak majd a segítségével, pl. az elvben különleges lehetőségeket hordozó kvantum-összefonódást kutatják a QUESS bevonásával, valamint a „kvantum teleportáció” is szerepel a kutatási tervben.

Mo-zi
[+]

Amennyiben képesek lesznek a műhold segítségével a két földi állomás (az egyik Kínában, a másik Európában található) közötti üzeneteket kvantumtitkosítással közvetíteni, az valóban forradalmi áttörést jelentene, és ez esetben Kína azt tervezi, hogy 2030-ra egy ilyen titkosítást használó globális hálózatot hoznak létre.

Habár a világ számos országában kutatják a kvantumkommunikáció megvalósíthatóságát, műholdas kutatást először a világon Kína indított.

Azóta történt

Előzmények