Kidurrant az indiai IT-lufi?

Leminősítette az indiai IT-szektort a J.P. Morgan – mint sok más területen, itt is vége van a világjárvány alatti nagy menetelésnek.

Nem csak az inflációval, az ukrán helyzet következményeivel és az ellátási gondokkal küzdenek manapság a vállalatok, hanem azzal is, hogy a világjárvány alatti keresletrobbanás véget ért, sőt, sok ágazatban lejtőre került. Az indiai IT-szolgáltatási szektor sem kivétel, olyannyira, hogy a J.P. Morgan elemzői leminősítették azt.

A 194 milliárd dollárosra becsült szektor szoftveres szolgáltatásai rengeteg cégnek segítettek a világjárvány alatt az online kereskedelem és a távmunka felpörgetésében, idén azonban erősen csökken a kereslet, és a dolgozók zöme is visszatér az irodákba.


[+]

A J.P. Morgan szerint már a szektor háta mögött vannak a nagy árbevételi növekedések, és bár alapvetően nem rosszak a szolgáltatási, szoftveres, SaaS szektorok kilátásai, az elemzők szerint sok a kockázat.

A szakemberek 2023-ra további lassulást és keresletcsökkenést várnak, többek között azért, mert az USA rendelései is csökkenhetnek, miután a gazdasági növekedése szintén gyengült. A nyereségek terén sem jósolnak túl fényes jövőt, ugyanis a cégek egymással háborúztak a szakemberekért, ami a toborzás és megtartás költségeit is nagyon megemelte.

Azóta történt

Előzmények