Még több pénzt hozott a zeneiparnak a streaming

Nagy sláger a streaming, és egyre több pénzt hoz a zeneiparnak. A zenei streamingszolgáltatások már több mint 500 millió előfizetővel rendelkeznek.

Az IFPI globális zeneipari jelentése szerint immáron zsinórban kilencedik éve nőnek a zeneipar bevételei, 2023-ban 10,2 százalékkal már 28,6 milliárd dollárra emelkedtek. Ez főként a streamingnek köszönhető.

A zenei streamingszolgáltatások immáron több mint 500 millió előfizetővel rendelkeznek globálisan, a fiókokat pedig több mint 667 millió felhasználó használja.

A növekedés nagyját a streaming adta, ami már 19,3 milliárd dolláros összegre emelkedett. De ezzel párhuzamosan más bevételi források is érezhetően emelkedtek, még a CD-k és a bakelit felől érkező árbevétel is. Egyedül a letöltések és más digitális formátumok hoztak 2,6 százalékkal kisebb bevételt.

Az IFPI szerint a számok globális és szerteágazó ipart mutatnak, a bevételek minden piacon, régióban és formátumban emelkednek. A bevételnövekedést szolgálja, hogy egyre több a fizetős streamingfelhasználó, de az árak is emelkednek.

Európa egyébként a második legnagyobb régió a világon a zenei bevételeket tekintve, a globális összeg több mint negyedét termelte ki, 8,9 százalékos növekedés mellett.

Az ágazat ugyanakkor a streamingcsalásoktól, a digitális kalózoktól és az AI-alapú visszaélésektől is tart.

Azóta történt

Előzmények