Kellemes meglepetés a Telekomtól

Nem kényeztette el az utóbbi időben részvényeseit a Magyar Telekom, talán ezért is fogadták kitörő örömmel a vártnál 11 százalékkal magasabb, igaz, az előző évhez képest csökkenő nyereséget tartalmazó gyorsjelentést. A társaság árbevétele nagyrészt egy könyvelési változásnak köszönhetően 12 százalékkal nőtt: az EDR-projektre költött összeget nem beruházásként, hanem pénzügyi lízingbe adott hálózati elemek értékesítéseként kell elszámolni, ami jelentősen növeli az árbevételt, de az eredményre nincs hatással. De az árbevétel ettől függetlenül is emelkedett. A beszélgetések csökkenését ellensúlyozták az ADSL-, illetve a rendszerintegrációs és informatikai (a friss akvizíciókból származó) bevételek. A mobilszegmens továbbra is jól teljesít, különösen a balkáni érdekeltségek. A ki nem fizetett osztaléknak hála a pénzügyi eredmény javult, s az eladósodottsági ráta 26,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 35,8-ről.

A negyedév adózott nyeresége 23,37 milliárd forint lett, ami a vizsgálatra költött 3,1 milliárd forinttal együtt már magasabb lenne az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónapban 60,3 milliárd forint lett az adózott eredmény a kissé emelkedő EBITDA és a növekvő amortizáció miatt. (Az EDR-elszámolás változásával kapcsolatban jó hír, hogy arra így értékcsökkenést nem kell elszámolni.)

Straub Elek elnök-vezérigazgató szokásos értékelésében módosította a Magyar Telekom bevételi várakozását. Míg korábban éves szinten 3 százalékot meghaladó emelkedés volt a cél, ez most 2006-ra és 2007-re „átlagosan legalább 3 százalékra” változott. Mindez az EDR-elszámolás arányokat megbontó hatásának tudható be. Jó hír, hogy a következő három évben a mobilüzletág beolvasztásától remélt megtakarítás jelenértékét 60 milliárd forintra becsüli a társaság. Ennek ellenére az EBITDA-terv, amely a 2005-ös szinthez képest növekedést irányoz elő, nem változik. A megszorító csomag ugyanis negatív hatással lehet a társaság forgalmára, s az EDR-elszámolás is rontja az EBITDA-t. A nettó nyereséget viszont annál inkább növelheti a vezetékes és mobil üzletágak összeolvadásából származó adóelőny, aminek hatása már jövőre jelentős lesz, míg az EBITDA-t évről-évre fokozatosan emeli majd.

Azóta történt

Előzmények