Lendületben a szélessáv-piac

Szeptemberben közel 17 ezerrel, 537 ezerre emelkedett az ADSL- és 12 ezerrel, 252 ezerre a kábelmodemes hozzáférések száma – áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált gyorsjelentésében. A széles sávú hozzáférések száma az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő statisztika szerint az augusztus végi 760 ezerről egy hónap alatt 789 ezerre nőtt. A gyorsjelentésben augusztustól szerepeltetett kábelmodemes adat csak a négy legnagyobb, a hazai piacon 85-90 százalékos piaci résszel bíró kábeles szolgáltató adatait tartalmazza.

A széles sávú előfizetések számának növekedése mellett szeptemberben is folytatódott a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak számának csökkenése. A hónap folyamán a vonalak száma 9 ezerrel, 3,379 millióra csökkent. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 212,5 percről 205,6 percre mérséklődött, miközben a kezdeményezett hívások átlagos időtartama pedig az augusztusi 3,20 percről 3,21 percre emelkedett.

Szeptemberben a hívások 14,64 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást, és 89 millió percet telefonáltak ilyen módon. Egy hónappal korábban a közvetítőválasztásos hívások hossza 90 millió perc volt, ami akkor az összes hívás 14,38 százalékát tette ki. A közvetítőválasztást legalább egy alkalommal igénybevevők száma az előző hónaphoz képest gyakorlatilag nem változott, maradt 813 ezer.

A hónapban az előfizetők 3753 földrajzi számot vittek át más szolgáltatóhoz, így a hónap végére a 2004 januárja óta összesen hordozott számok száma 158 638-ra nőtt.

Azóta történt

Előzmények