Az Európai Bizottság kissé visszakozott a Kaspersky ügyében

A képviselői kérdésre adott rövid és diplomatikus válasz szerint mégsem szorgalmazzák annyira az orosz bázisú vállalat szankcionálását.

A tavalyi év egyik nagy figyelmet kiváltó IT-biztonsági eseménysorozata volt, hogy az EU és az európai országok is csatlakoztak ahhoz az amerikai példára és nyomásra kialakított kampányhoz, melynek célja az volt, hogy az orosz bázisú Kaspersky termékeinek használatát politikai és gazdasági okokból korlátozzák – a motiváció röviden annyi, hogy az ellenzők attól tartanak, hogy az orosz kormány jelentős befolyással rendelkezik a Kaspersky működésében, és a vállalat önként vagy kényszerítés hatására információkat gyűjt a politikusok és az orosz hatóságok számára, valamint lehetőséget ad más kibertámadások kivitelezésére azokban az országokban, ahol termékeiket használják.

E kampánynak komoly hatásai lettek, mivel az Európai Parlament megszavazott egy határozatot, hogy – legalábbis a közszférában – a „potenciálisan veszélyes és káros programok” használatát tiltsák be – ezek közé sorolják a Kaspersky Lab termékeit is. Erre a Kaspersky igen ingerülten reagált, a vezető a politikusok szemére hányta, hogy ártatlanságuk bizonyítására számtalan átláthatósági intézkedést hoztak, de most elég volt, több EU-s együttműködési megállapodást is felmondtak. Majd ennek nyomán például Magyarország is hasonlóan járt el, a nem ajánlott, tiltott termékek közé sorolták át a közszférában ezeket a szoftvereket.

Ugyanakkor egy belga európai parlamenti képviselő, Gerolf Annemans idén márciusban írásbeli kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz, melyek lényege, hogy mivel tudomása szerint még senki nem szolgált bizonyítékokkal arra, hogy a Kaspersky termékei veszélyesek, kockázatosak lennének, az EB tárja fel azokat a bizonyítékokat, melyekre alapozva a korlátozást az EP megszavazta.

Az EB április 12-én adott hivatalos választ a kérdésekre, és a minimum diplomatikus, de inkább dodonai válaszban elmondják, hogy konkrét bizonyítékuk nincs a Kaspersky termékeinek veszélyességére, az óvintézkedés egy átfogó biztonsági folyamat része. Emellett tartják magukat ahhoz, hogy az EU egy nyitott piac, az pedig a tagállamok dolga, hogy bevezetnek-e különféle korlátozásokat.

Frissítés: a hír megjelenése után a Kaspersky hazai képviselete a következő nyilatkozatot küldte el lapunknak:

A Kaspersky Lab tájékoztatni szeretné ügyfeleit, partnereit és a közvéleményt, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is megerősítette, “nincs birtokában olyan bizonyíték, amely a Kaspersky Lab termékeinek használatával kapcsolatban potenciális problémát jelezne”.

A nyilatkozat Gerolf Annemans, az Európai Parlament tagjának 2019. márciusi kérdésére adott válaszban szerepel. A képviselő a Bizottsághoz intézett márciusi kérdésében az Európai Parlament 2018. június 13-I határozatának tartalmával kapcsolatban több témát is érintett, köztük a Kaspersky Lab termékekeinek veszélyesnek és rosszindulatúnak való  minősítését is.

“Az Önök által használt termékek biztonságosak – hallhattuk többször politikusoktól és szabályozó hatóságoktól. Örömünkre szolgál, hogy az Európai Bizottság is osztja ezt a nézetet, és mindezt nyilvánosan meg is erősítette.” – mondta Anton Shingarev, a Kaspersky Lab közkapcsolatokért felelős alelnöke. “Ez egy újabb pont, amely megerősíti, hogy globális átláthatósági kezdeményezésünk, az adatok áthelyezése és átláthatósági központjaink elindítása eredményes, ezek a lépések hatékonyak egy kiberbiztonsági vállalat számára ügyfeleinek és a szabályozó hatóságok bizalmának megerősítésére. Reméljük, hogy az Európai Bizottság nyilatkozata segíteni fogja az érintett feleket a bizonyítékokra - és nem a híresztelésekre, illetve hibás jelentésekre – alapozott döntések meghozatalában.

Azóta történt

Előzmények