Magyarországról is kirúgták a Kasperskyt

Az Egyesült Államokban kezdték, nemrég az Európai Unióban is rájuk szálltak, s ehhez hazánk is alkalmazkodott.

Dr. Gyömbér Béla, a jogalappal.hu gazdája figyelt fel rá a tegnapi Magyar Közlönyben, hogy egy friss kormányhatározat szerint (1370/2018. (VIII. 13.) Korm. határozat) – az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatával összhangban – szükséges „a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása.”

Idén, az Európai Parlament határozatában „rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit – emlékeztet Gyömbér Béla. Egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy „az Európai Parlament felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky Lab ‒ betiltása érdekében.”

Az új magyar jogszabály alapján a minisztereknek el kell végezniük az érintett szervezetek tekintetében a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztatniuk kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét. Új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén pedig gondoskodni kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben a potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor - írja a szakértő.

Azóta történt

Előzmények