Kilép a BSA-ból a Kaspersky


Jevgenyij Kaszperszkij

Elsőként az orosz Izvesztyija online változata tudósított arról december elsején, hogy Jevgenyij Kaszperszkij élvonalba tartozó biztonsági cége, a Kaspersky Lab kilép a szoftverek szerzői jogával, azok érvényesítésével foglalkozó iparági szövetségből, a 29 tagot – köztük az Apple-t, a Microsoftot és az Adobe-t – számláló Business Software Alliance-ból (BSA). Az értesülést nem sokkal később Kaszperszkij a Twitteren megerősítette, és a január elsejével történő távozás okaként azt jelölte meg, hogy a BSA támogatja az új amerikai kalózellenes törvényt (Stop Online Piracy Act – SOPA). A cégvezető későbbre részletes indoklást ígért, de annyit elmondott az Inquirer kérdésére, hogy a SOPA a bakelitkorszak törvényi szabályozását kívánja ráerőltetni az iparágra, holott egészen másfajta szerzői jogi felfogásra lenne ma szükség. A BSA által támogatott törvény Kaszperszkij szerint gátolna az innovációt és káros lenne a fogyasztók számára.

A BSA álláspontja egyébként már jelentősen módosult a SOPA megítélésével kapcsolatban: eleinte lelkesen támogatták, de nemrégiben – feltehetőleg az iparágból érkező visszhangok következményeképp – enyhítettek a korábban kifejtett szigorú álláspontjukon, igaz, alapelveiben még mindig helyesnek tartják a törvényt, ám annyit közöltek, hogy dolgozni kell még rajta.

Az ellenzői által a SOPA drákóinak és agresszívnak minősített rendelkezéseit nagyon sok cég visszautasította, leginkább természetesen azok, melyek az online üzletágakban érdekeltek, ugyanis az új szabályok felrúgnák a korábbi, sok éven át kialakított, meglehetősen finomra hangolt szabályozást, a kalózkodás visszaszorítása érdekében jelentős mértékben korlátoznák az online szolgáltatók lehetőségeit, szigorúbbá tennék működésük feltételeit – ráadásul a korlátozásokat internetszinten, vagyis az Egyesült Államokon kívüli cégekkel szemben is alkalmaznák.

Azóta történt

Előzmények