A japán űrhajós bocsánatot kért a kamuzás miatt

Nem tudni, hogy Norishige Kanai valóban elmérte-e, vagy csak akart magának tizenöt perc hírnevet. Mindenestre két napig vele foglalkozott a sajtó.

Nem kis feltűnést keltett a napokban Norishige Kanai japán űrhajós, aki a Twitteren írta meg hétfőn, hogy még alig három hete tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), de máris kb. 9 cm-t nőtt, így komolyan aggódik amiatt, hogy öt hónap múlva, a küldetés végén nem fog beférni a Szojuz űrhajó ülésébe, mely nagyon pontosan méretezett.

Az tudni kell, hogy az űrhajósok hosszabb időt az űrben töltve valóban „nőnek”, de ez igazából nem valódi növekedés: a gravitáció hiánya miatt gerincük megnyúlik kissé, ám ez a változás nem állandó, a visszatérés után beáll a korábbi állapot. Ráadásul a tapasztalatok szerint ez a „növekedés” maximum egy-két centiméter.

Így hát Kanai a hatalmas sajtóvisszhang után kénytelen volt elnézést kérni, és azt írta: sajnálja, hogy hamis hírt terjesztett. Valóban nőtt, de „mérési hiba” történt, és valójában nem kilenc, hanem két centiméterrel lett magasabb: „Megnyugodtam, be fogok férni a Szojuz ülésébe” – jegyezte meg az űrhajós.

Előzmények